Direct naar artikelinhoud
InterviewBart Knols

Meld voortaan als je een tijgermug ziet: ‘Het is een kwestie van tijd voor die overal zit’

Een Aziatische tijgermug.Beeld ThinkStock

Wie voortaan een Aziatische tijgermug spot, moet dit melden op de website muggensurveillance.be. Dat zegt het Departement Zorg van de Vlaamse overheid. ‘Dat tropische ziektes Europa zullen bereiken, staat vast. De vraag is wanneer’, waarschuwt Nederlands bioloog Bart Knols.

De Vlaamse overheid vraagt haar burgers een foto te nemen van de tijgermug wanneer ze hem zien en om daar een melding van te maken. Waarom is dat zo belangrijk?

“We zijn op een punt gekomen dat de tijgermug niet meer kan worden uitgeroeid. We spreken over een permanente vestiging, de populatie is zodanig groot geworden dat de tijgermug zal blijven. Maar we kunnen dit proces wel vertragen door de tijgermug minder kans te geven om zich te vestigen.

“Om dit te doen slagen, moeten burgers melding maken indien ze een tijgermug zien. Een preventiedienst gaat dan in de buurt van de waarneming actief op zoek naar broedplaatsen. U moet weten dat de tijgermug maar een honderdtal meter ver kan vliegen, dus meestal slagen die zoekacties. Burgers kunnen door zo een melding echt helpen bij het beperken van de verspreiding van de tijgermug.”

Hoe kunnen we de tijgermug onderscheiden van andere muggen?

“De tijgermug is heel klein met witte strepen op zijn lijf en poten. Het grootste verschil met een gewone mug is dat de tijgermug overdag heel actief is. Normale muggen komen meestal pas tevoorschijn als de avond valt. De tijgermug is ook een pak agressiever, waardoor ze meer irritatie veroorzaakt.”

Meld voortaan als je een tijgermug ziet: ‘Het is een kwestie van tijd voor die overal zit’
Beeld Getty Images

Verder worden er ook tips meegedeeld om mogelijke broedplaatsen te verwijderen. Alle schaaltjes, potten en dakgoten waar water in staat, worden beter goed schoongemaakt. Een nuttige tip, volgens u?

“Ja, dat is zeker nuttig. Mensen met een tuin kunnen beter alert zijn. De meest geliefde plekken van de tijgermug zijn plaatsen met stilstaand water, daar leggen ze hun eitjes net boven het wateroppervlak. Die plaatsen kan je dus zelf al leegmaken en poetsen. Als dit niet lukt, kan je ze laten bestrijden met een biologisch middel dat de larven doodt.”

‘Geef de tijgermug geen lift, ze volgen mensen tot in de wagen of truck,’ klinkt het nog in de oproep. Is de tijgermug echt op die manier tot in Vlaanderen geraakt?

“Ja, in 2004 was er een grote piek van tijgermuggen in Frankrijk. Ze hebben die toen niet actief bestreden. Die tijgermuggen zijn toen massaal via auto’s naar Nederland en België gekomen. Denk maar aan toeristen die eventjes stoppen aan een tankstation, even een frisse neus halen en hup, de mug lift mee met de auto tot in Vlaanderen. Het is dus een kwestie van tijd voor ze overal zitten.”

Zo een oproep vanuit de Vlaamse overheid klinkt heel officieel. Hoe gevaarlijk is de tijgermug?

“Tijgermuggen kunnen virussen overdragen, dat maakt ze zo gevaarlijk. De mug moet wel eerst een besmet persoon steken om de ziekte vervolgens door te geven. In Afrika zien we dat er al tropische ziektes worden overgedragen, zoals knokkelkoorts (ook bekend als het denguevirus, JVDH). Zo komen die ziektes naar Europa , het is een kwestie van tijd voor ze zich verspreiden.

“In principe moeten we ons daar nog geen al te grote zorgen over maken, in België en Nederland hebben we deze ziektes niet. Maar een besmette toerist kan natuurlijk voor heel wat ellende zorgen. Volgens prognoses van mezelf en andere wetenschappers zal het knokkelvirus in 2030 over heel Europa verspreid zijn. Een goede monitoring is dus de boodschap. De vraag is niet of, maar wanneer tropische ziektes Europa zullen bereiken.”

Welke rol speelt de klimaatverandering in dit verhaal?

“De verspreiding van de tijgermug krijgt als het ware een duwtje in de rug door de klimaatverandering. Het wordt alsmaar warmer, waardoor ze tijdens de winter beter kunnen overleven. Er valt ook meer neerslag in korte tijd, waardoor de ideale broedplaatsen ontstaan.”

Een waarneming van de Aziatische tijgermug melden? Dat kan via www.muggensurveillance.be