© AP

Ex-minister van Kazachstan krijgt 24 jaar cel voor marteling en moord op zijn jongere vrouw

De voormalige minister van Economie in Kazachstan is veroordeeld tot 24 jaar celstraf voor de moord op zijn vrouw. Het proces werd massaal gevolgd, zeker nadat de president had beloofd dat er meer aandacht zou komen voor vrouwenrechten, wat voordien niet altijd het geval was.

tg

Kuandyk Bishimbayev (44) werd door de rechtbank schuldig bevonden aan marteling en moord. Op zijn proces, dat de afgelopen zeven weken live werd uitgezonden, werden onder meer beelden van bewakingscamera’s getoond. Daarop was te zien hoe hij zijn vrouw Saltanat Nukenova (31) sloeg en schopte en haar bij de haren door de kamer sleurde. Tot in de kamer waar ze later dood werd aangetroffen.

LEES OOK. Ex-minister van Kazachstan sloeg en stampte zijn jongere vrouw dood: “Ze was geen perfecte echtgenote”

Op de smartphone van Bishimbayev werden ook video’s gevonden waarop te zien was hoe hij de zichtbaar bebloede Nukenova beledigde en vernederde in de laatste uren voordat ze in de ochtend van 9 november 2023 het bewustzijn verloor en uiteindelijk stierf.

Saltanat Nukenova.© AP

Rechtvaardige samenleving

Kazachs president Kassym-Jomart Tokajev, die vijf jaar geleden de ervaren leider Nursultan Nazarbajev verving, heeft gezegd dat hij een meer rechtvaardige samenleving wil opbouwen, inclusief betere rechten voor vrouwen. Hij deed dat in het kader van het proces rond de voormalige minister. Uit overheidsgegevens blijkt immers dat één op de zes vrouwen in Kazachstan aangeeft geweld door een mannelijke partner te hebben ervaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER