© RTV

Brand boven kinderdagverblijf onder controle: “Alle kinderen zijn in veiligheid”

Lier -

Op de eerste verdieping van een pand in de Frederik Peltzerstraat in Lier, boven kinderdagverblijf De Witte Wolk, brak dinsdag rond 11.50 uur brand uit. Zowel de bewoners van het appartement, als de kinderen konden het pand tijdig verlaten.

Hélène Baccaert, Theo Derkinderen

Laurein Vranckx, noodplanningscoördinator bij stad Lier, vertelt wat er is gebeurd. “Omstreeks 11.50 uur kregen we een oproep binnen van een brand op de eerste verdieping in de Frederik Peltzerstraat. De twee bewoners hebben het pand veilig kunnen verlaten. Er zijn geen slachtoffers gevallen.”

Het appartement is naar alle waarschijnlijkheid onbewoonbaar. “Beide bewoners werden overgebracht naar de sociale dienst van de stad Lier. Daar wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor tijdelijke opvang.”

Beneden bevindt zich kinderdagverblijf De Witte Wolk. “De begeleiders handelden snel en brachten de ongeveer vijftig kinderen tussen 0 en 3 jaar oud onmiddellijk in veiligheid in de tuin. Er was veel rookontwikkeling.”

Materiële schade

De brandweer voert momenteel nog metingen en onderzoeken uit in het kinderdagverblijf om de veiligheid van het gebouw te waarborgen. Gelukkig bleef de schade beperkt tot materiële verliezen.

“Alle ouders zijn verwittigd. Velen zijn hun kinderen komen ophalen. Voor degenen die niet die mogelijkheid hadden, hebben we busjes vanuit de stad ingezet om hen naar de Speelmicroob te brengen, waar alle faciliteiten beschikbaar zijn. De aanwezige begeleiders hebben goed gereageerd en de kindjes hebben zich heel sterk gehouden. De samenwerking tussen alle diensten is heel vlot verlopen”, aldus Vranckx.

Een buurtbewoner, die de gebeurtenissen gadesloeg op haar terras aan de overkant, getuigt: “Ik zag het vuur en was meteen ongerust, vooral omdat er beneden een kinderdagverblijf is. Maar de reactie van de hulpdiensten was buitengewoon snel. De kinderen werden in veiligheid gebracht in de tuin van de crèche en vervolgens geëvacueerd met busjes.”

“Een dikke pluim voor de hulpdiensten. Ze hebben het geweldig gedaan. Gelukkig is de brand redelijk beperkt gebleven, maar ik vrees voor de achterkant van het gebouw.”

De oorzaak van de brand wordt momenteel nog onderzocht. Het kinderdagverblijf is grotendeels gespaard gebleven op wat waterschade na. Er wordt nog bekeken wanneer de activiteiten hervat kunnen worden.

De oorzaak van de brand wordt momenteel nog onderzocht.© hb

Alle aanwezige kinderen in het kinderdagverblijf konden tijdig geëvacueerd worden.© hb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners