© Getty Images

Er gaat momenteel een virus door het peloton: onder meer Olav Kooij stapt uit de Giro, Cian Uijtdebroeks hoest maar voelt zich “ça va”

Het is tot dusver een bewogen Ronde van Italië geweest voor Visma-Lease a Bike. En daar komt nu een nieuwe episode bij: topsprinter Olav Kooij stapt noodgedwongen uit koers. Hij staat dinsdag niet meer aan de start. De Nederlander, die al een etappe kon winnen in deze Giro, maakte koorts en moet afhaken. De 22-jarige Nederlander is tevens niet de enige die geveld werd door ziekte. De grote namen, waaronder onze landgenoot Cian Uijtdebroeks, blijven vooralsnog gespaard. Maar Marc Reef, ploegleider bij de Nederlandse formatie, waarschuwt: “Er gaat momenteel een virus door het peloton.”

Dennis Rosiers, Quinten Torfs

Het is -net als het ganse voorjaar- vooralsnog een Ronde van Italië van uitersten voor Visma-Lease a Bike. Cian Uijtdebroeks presteert met een voorlopige vijfde plaats en de witte trui boven de verwachtingen. Topsprinter Olav Kooij pakte eergisteren in Napels etappewinst in de spurt.

Tot daar het goede nieuws. Eerder in deze Ronde van Italië zag Visma-Lease a Bike met Robert Gesink en Christophe Laporte al twee belangrijke pionnen wegvallen. Dinsdag kon er ook een streep getrokken worden door de naam van Olav Kooij. De Nederlander is ziek en staat dinsdag niet meer aan de start. De zoveelste tegenslag voor de Nederlandse formatie dit seizoen.

Met Affini, Tratnik, Valter, Van Dijke en Uijtdebroeks beschikt Visma-Lease a Bike na amper 9 ritten nog over 5 renners. Naast Kooij verschijnen ook Max Kanter (Astana), Marius Mayrhofer (Tudor Pro Cycling Team) en Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) door ziekte niet meer aan de start in Pompei.

“Het uitvallen van Olav is natuurlijk een ontzettend grote tegenslag voor ons”, reageerde Marc Reef, ploegleider bij Visma-Lease a Bike op de opgave van de sprinter voor de start van de tiende etappe. “Die valpartij op dag twee was al tegenslag, gelukkig heeft hij kunnen doorzetten en won hij die sprint. Dan wil je graag meer en als je dan meteen deze tegenslag te verwerken krijgt, is dat echt kl***. In de eerste plaats voor hem - hij heeft maanden naar zijn eerste Grote Ronde toegewerkt - maar ook voor de hele ploeg want dat was een groot doel voor ons. Uiteindelijk moet je het ermee doen. We hebben de laatste weken al wel wat tegenslag gehad, en daar zijn we goed mee omgegaan. We hebben de spirit hoog kunnen houden, waardoor we ook die rit hebben kunnen winnen en Cian (Uijtdebroecks, red.) vijfde staat en in die witte trui rijdt.”

Kooij is zeker niet de enige zieke in het peloton: er woedt een virus(je) in de Giro. “Kooij werd wat ziekjes op de rustdag, en kreeg ook hoge koorts. De medische staf heeft toen besloten dat in koers blijven niet meer kon. Er waren nog anderen ziekjes in de ploeg, maar de rustdag heeft bij hen veel goed gedaan. Het gaat momenteel door het peloton - er wordt veel gehoest, gesnoten en gesnotterd - maar de meesten bij ons hebben het al doorgemaakt en daar lijkt het de goede kant op te gaan. Ook bij andere ploegen gaat het rond, we kunnen niet anders dan voorzichtig te blijven.”

“En nu? We willen nog meer ritzeges - dat zal dan vanuit de vlucht zijn - en gaan vooral Cian zo goed mogelijk ondersteunen: daar komt nu iets meer de focus op te liggen. Niet dat het ganse team in functie van hem gaat rijden, daarvoor staat er nog te veel te gebeuren.”

Uijtdebroeks hoest, maar voelt zich “ça va”

Cian Uijtdebroeks blijft vooralsnog gespaard, maar is wel op zijn hoede voor de ziektekiemen die een deel van het peloton teisteren. “Of ik mij helemaal top voel? Ja, ça va wel. Iedereen heeft het een beetje zitten, maar het gaat. De groep wordt kleiner en kleiner (door de opgave van Kooij, red.), maar we blijven positief en we blijven vechten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen