Inflatie in eurozone blijft stabiel in april, economie uit recessie

© Shutterstock

De inflatie in de eurozone is in april onveranderd gebleven op 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming. Economen hadden gerekend op een ongewijzigd inflatiecijfer.

jvh
Bron: BELGA

In april stegen de prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak iets meer dan in maart. Tegelijkertijd namen de energieprijzen op jaarbasis minder sterk af dan de maand voordien. De prijsstijging van diensten was echter iets lager.

Op maandbasis stegen de prijzen van consumptiegoederen met 0,6 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 2,7 procent. In maart bedroeg de kerninflatie nog 2,9 procent.

Doelstelling benaderd

De inflatie in het eurogebied nadert hiermee de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank vooropstelt. Op de financiële markten wordt dan ook verwacht dat de ECB in juni zal beginnen met het verlagen van de rente. Bij het rentebesluit eerder deze maand benadrukte ECB-president Christine Lagarde wel dat overheden hun steunmaatregelen voor het compenseren van de eerder gestegen energieprijzen verder moeten terugschroeven. Alleen dan kan volgens haar de inflatie duurzaam omlaag worden gebracht.

Eurostat maakte dinsdag ook voorlopige cijfers over de economische groei bekend en daaruit blijkt dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal met 0,3 procent is gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Hiermee komt het eurogebied uit een milde recessie, na in de voorgaande twee kwartalen te zijn gekrompen met telkens 0,1 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen