Het is een ludieke actie, met een serieuze boodschap.
Foto: VRT NWS

Studenten met examenstress kunnen gratis noveenkaars met halfnaakte patroonheiligen afhalen in Sint-Pietersabdij in Gent

In Gent kunnen studenten met examenstress een gratis noveenkaars afhalen als steun voor de komende examenperiode. Enkele christelijke sociale organisaties delen die uit aan de studenten. Het is een ludieke actie, want op de kaarsen staan twee patroonheiligen halfnaakt.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106 en op de website www.tele-onthaal.be.

De blok is begonnen. Hoe kan je beter iemand steunen tijdens de examenperiode dan door een kaarsje te branden? Beweging.net, JONG ACV, CM en VDK Bank zorgen deze examenperiode voor '9 dagen hemelse bijstand' in de vorm van noveenkaarsen. Die kan je op bestelling afhalen in de Sint-Pietersabdij in Gent.

"Het is een ludieke actie", zegt Jan Reunes van Beweging.net, "want de patroonheiligen staan er halfnaakt op. Aan de ene kant van de kaars staat Sint-Aloysius, de patroon van de studerende jeugd en op de andere kant Heilige Rita van de hopeloze gevallen. Toch zit er ook een serieuze boodschap achter."

Taboe om hulp te vragen

"We willen studenten op een ludieke manier bijstand geven, maar we maken ook vermelding van een aantal organisaties voor als het moeilijker gaat, zoals Tele-Onthaal en de Zelfmoordlijn 1813, CLB Chat. Als we de Vlaamse cijfers van zelfdoding bekijken, dan doen we het slechter dan de rest van Europa."

"Het blijft taboe om hulp te vragen en dat willen we doorbreken. Bij de Zelfmoordlijn kan je trouwens ook terecht als je ziet dat iemand anders het moeilijk heeft. Zij kunnen dan tips geven over hoe je het best hulp kan bieden."

De kaarsen kan je bestellen op de website van Hemelse Bijstand. "Iedereen mag hemelse bijstand aanvragen, daarvoor moet je geen weesgegroetje kennen."

Foto: VRT NWS

Meest gelezen