VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

Nieuws
Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor ‘niemand beschikbaar en toegankelijk’ moeten zijn, vinden de Kamerleden.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 17:44
Afbeelding
beeld anp

Het kabinet heeft het al minder eenvoudig gemaakt om aan de stof te komen. Die drempel mag nog hoger wat de VVD betreft. ‘Welke mogelijkheden overweegt u om dergelijke stoffen te verbieden?’, vragen de parlementariërs aan minister Conny Helder en staatssecretaris Maarten van Ooijen (beiden Volksgezondheid).

De liberale Kamerleden opperen om in een lijkschouwverslag te vermelden of de overledene vermoedelijk een zelfdodingspoeder heeft ingenomen, een psychiatrische voorgeschiedenis heeft, of een euthanasieaanvraag heeft gedaan. Ze vragen Helder en Van Ooijen om uit te zoeken hoe hoog de administratieve lasten zijn van zo’n plicht en of het medisch beroepsgeheim niet in het gedrang komt.

Middel X is onder de aandacht gebracht van het grote publiek door Coöperatie Laatste Wil (CLW). Zeven ouderen die betrokken waren bij deze belangenorganisatie staan momenteel terecht in een strafzaak. Daarin heeft het Openbaar Ministerie deze week celstraffen tot dertig maanden geëist. De verdachten zouden volgens het OM ondergronds en buiten de CLW om middel X hebben verspreid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

Afbeelding

Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen.

Afbeelding

Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er 'ononderbroken en voldoende' humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het minister..

Afbeelding

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf A..

Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.