© BELGA

Zege met strik én zwarte rand: Anderlecht krijgt goals cadeau van Cercle, maar ziet twee sterkhouders uitvallen

De Champions’ play-offs zijn halfweg en Anderlecht blijft op titelkoers. Cercle Brugge was als vanouds niet opgewassen tegen paars-wit en schonk de Brusselaars een makkelijke 3-0-zege. Al zit Brian Riemer wel met de handen in het (spreekwoordelijke) haar: Dreyer en Schmeichel vielen geblesseerd uit.

Koen Van Uytvange

Te oordelen aan zijn zeden langs de zijlijn, is Brian Riemer eerder het vloekende dan biddende type. Nu zal toch ook de Deen minstens een kaarsje branden. Halverwege de play-offs staat Anderlecht op kop en heeft het voorlopig alleen Club Brugge in zijn spoor – Union speelt donderdagavond. Maar, met al drie van de vijf thuisduels achter de rug, moet het zondag wel eens winnen op Cercle Brugge om boven de middelmaat uit te stijgen.

Verzorging aan de hamstrings hielp niet: Dreyer moest eraf.© BELGA

Maar vooral, vandaar de kaarsjes en schietgebedjes, wie gaat dan voor de dreiging zorgen? Want na Thorgan Hazard viel nu ook Anders Dreyer uit. Niet voor maanden met een kniekwetsuur, wel met een ogenschijnlijke hamstringblessure. Dreyer, dat is de MVP, 18 goals en 8 assists. Hoe lang moet Anderlecht het redden zonder hem? En hoe? ‘Ciske’ Amuzu mag dan wel terug zijn, hij is volgens Riemer niet fit genoeg om al elke wedstrijd te starten. Nilson Angulo dan maar, de 20-jarige Ecuadoriaan, goed voor vijf goals in tweede divisie maar soms wat onbesuisd? En dat terwijl ook Stroeykens op linksbuiten voor Riemer al een halve noodoplossing is. Kopzorgen voor Riemer dus. Ook al omdat Kasper Schmeichel vraagtekens oproept. Ook hij werd geblesseerd vervangen. De play-offs eisen hun slachtoffers, de spoeling bij paars-wit wordt stilaan dun.

Schmeichel toonde zich in de rust al in trainingspak.© BELGA

Tenzij het natuurlijk allemaal meevalt, geven de blessures van Schmeichel en zeker Dreyer een gitzwart randje aan de zege tegen Cercle Brugge. Een vlotte winst overigens, waarin een middenveld met Delaney en Rits géén probleem vormde. En waaruit ook nog niet kon geconcludeerd worden of Stroeykens als linksbuiten een optie voor de lange termijn is. Daarvoor kreeg Anderlecht te veel in geschenkverpakking, ook al werd Schmeichel al na 20 seconden getest door Denkey. Het zou de enige deftige groen-zwarte aanval blijken.

Nooddefensie in de fout

De T-shirt die ze vooraf bij Cercle Brugge droegen, sprak boekdelen. “Get well soon, Edgaras”, een hart onder de riem van de geblesseerde Utkus. Om dan nog te zwijgen van Daland en Popovic (geschorst) en Nazinho en Semedo (geblesseerd). “Get back soon, everybody”, moet trainer Muslic al vroeg in de wedstrijd gedacht hebben. Siquet die tegen zijn voet op links stond en twee keer een pass domweg over de zijlijn gaf. Ravych die een paar keer moeite had zich staande te houden, letterlijk. De nooddefensie van de Vereniging toonde meteen dat Anderlecht er vroeg of laat zou doorlopen. Het werd betrekkelijk vroeg.

© Isosport

Dreyer dreigde als eerste maar besloot voor zijn doen zwak op Warleson. Halverwege de eerste helft begon Cercle al te begeven. Debast legde een vallende volley naast, de naar binnen snijdende Stroeykens knalde een voorzet van Dreyer over. Luttele tellen later stond het 1-0. Dreyer, weer hij, vond Leoni, die met een heerlijke pirouette Ravych, de 19-jarige Lietaert én Warleson verschalkte. Te makkelijk, maar wondermooi. Nauwelijks 18 seconden later was het aan Lopes Da Silva om te blunderen. Hij miste zijn pass en lanceerde Dolberg, die Dreyer bediende: 2-0.

© BELGA

Debuut Coosemans

Vervolgens moest Dreyer eraf met een hamstringblessure – vervanger Amuzu mikte meteen naast – maar nog groter was de consternatie dat ook Schmeichel in de kleedkamer bleef tijdens de rust. Daardoor vierde Colin Coosemans in zijn derde jaar bij Anderlecht zijn officiële debuut voor het eerste elftal. Ondanks de noodgedwongen wissels, kostte het Anderlecht geen moeite om de tweede helft te controleren. Toen ook Warleson blunderde en de bal liet vallen, kreeg Leoni zijn tweede doelpunt cadeau: 3-0.

Warleson dropt de bal en ziet Leoni de 3-0 maken.© Isosport

De focus lag dan al bij zondag. Wie is er fit voor de dienst bij de competitieleider? Kan Cercle, zondag wél met Popovic en Daland ter beschikking, de gaten achterin dichten of is het vet van de soep? Maar toch ook, kan Anderlecht voor het eerst in deze play-offs buitenshuis punten pakken? Het zal nodig zijn, met wie het ook is.

© BELGA

RSC Anderlecht: Schmeichel (46’ Coosemans), Sardella, Debast, Vertonghen, Augustinsson (83r N’Diaye), Rits, Delaney (69’ Ashimeru), Leoni, Stroeykens (69’ Vazquez), Dreyer (37’ Amuzu), Dolberg

Cercle Brugge: Warleson, Lopes Da Silva, Lietaert, Ravych, Siquet (71’ Miangue), Van der Bruggen (64’ De Wilde), Francis (71’ Efekele), Lémaréchal, Minda (46’ Somers), Augusto (46’ Olaigbe), Denkey

Doelpunten: 31’ Leoni (Dreyer) 1-0, 33’ Dreyer (Dolberg) 2-0, 57’ Leoni 3-0

Gele kaarten: 37’ Warleson, 44’ Lopes Da Silva, 53’ Lémaréchal, 90’ Vazquez

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL