Genkse burgemeester en organisator reageren op tweet Demir over lezing van “religieuze gekken” in zijn stadhuis

Wim Dries, burgemeester van Genk, reageert bedroefd op de online reactie van Zuhal Demir over de lezing van “religieuze gekken” in zijn stadhuis. “Ik weiger mee te gaan in iedere polariserende tweet met bijhorende media-commotie.” Ook de organisatie die het evenement organiseerde, vindt het bijzonder triest dat de woorden van de spreker zo uit hun context gerukt worden.

evdg

Eind september kwamen twee Nederlandse predikers in het Genkse stadhuis de lezing ‘Van de wieg tot het graf’ geven. Ze vertelden onder meer hoe je een goede moslim wordt. “Overspel is verboden, het is zondig om een café in te lopen of naar een verjaardag te gaan waar alcohol wordt gedronken en het maken of beluisteren van muziek is des duivels”, klonk het. Het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur woonde het evenement bij en bracht er gisterenavond een reportage over. En die bracht heel wat commotie met zich mee.

© BELGA

Zuhal Demir (N-VA) reageerde opvallend op de reportage. “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolkingen tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?”, tweette de staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Op hun beurt reageren Wim Dries, de burgemeester van Genk, en Het Kompas, de organisator van de lezing, op al de heisa.

Dries is aangedaan van al de commotie rond de lezing en de daaropvolgende reportage. “Want hoe komt het dat een dergelijke lezing in het stadhuis kan plaatsvinden?” klinkt het in veel reacties. De Genkse burgemeester stuurde vandaag een persmededeling om meer duiding te geven bij de feiten.

Wettelijk toegestaan

“De wet stelt dat iedere erkende culturele groepering of organisatie die zich al dan niet beroept op een bepaalde strekking, de infrastructuur die beheerd wordt door de overheid moet kunnen gebruiken. De wet verbiedt bovendien de overheid om zich te mengen in de programmering of de inhoud van de activiteiten die plaatsvinden in de gemeenschapsinfrastructuur.” En maar goed ook, vindt hij. Verschillende Genkse verenigingen en vzw’s kunnen zo stedelijke ruimtes voor hun vergaderingen, bijeenkomsten, repetities, voorstellingen, lezingen en zo meer huren.

Politie was aanwezig

Zo ook vzw Al Qiblah / Het Kompas, de organisatie die sprekers uitnodigde voor de veelbesproken lezing. “Een organisatie die we al langer volgen”, gaat Dries verder. “Ook met het oog op deze activiteit werden de aangekondigde sprekers vooraf gescreend. Er was echter geen indicatie dat deze sprekers haat zouden prediken of tot geweld zouden oproepen en dus was er voor mij ook wettelijk geen grond om deze activiteit te verbieden.” Ook de politie was die avond aanwezig, om hun beeldvorming rond de vereniging en de sprekers nog scherper te kunnen stellen en toekomstige adviezen met betrekking tot lezingen of activiteiten van deze vereniging al dan niet bij te stellen.”

© Sven Dillen

Opgeblazen tweet

Burgemeester Dries herhaalt in zijn betoog verschillende keren dat Genk voor een respectvolle samenleving staat. Toch is hij het niet altijd eens met wat er in de lezing gezegd werd. “Maar dat doet in deze beslissing gelet op de vrijemeningsuiting niet ter zake”, schrijft hij. “Dat dit spanningen met zich meebrengt blijkt ook vandaag weer. Wij zijn ons daar al langer van bewust en werken hier iedere dag aan. Het is natuurlijk gemakkelijk om te polariseren, maar dat is niet onze stijl. Wij pakken de problemen liever aan. We zullen ook naar aanleiding van de commotie rond deze reportage in overleg gaan met de vereniging en voeren graag met hen, maar ook en in het bijzonder met onze jongeren, het debat hierover.”

Hij besluit dat de tweet van Demir polariserend werkt en de bijhorende media-commotie onnodig is.

“Politieke reactie is triestig”

Ook de organisatie bijt van zich af. “Als vereniging staan we voor verbinding in de samenleving. De sprekers die wij uitnodigen brengen een gevarieerde en genuanceerde visie op geloof. Het is bijzonder triest dat de reportage de woorden van de sprekers zo uit hun context rukt”, klinkt het. “De oproep om geen muziek te luisteren kadert bijvoorbeeld in de ervaringen van de spreker, ex-rapper Salah Edin, die uit een muziekmilieu komt waar onrespectvol over vrouwen wordt gesproken en waar drugs en alcohol worden verheerlijkt. Maar dát toont de reportage niet.”

”Dat dit politiek wordt gerecupereerd, op nog geen jaar voor de verkiezingen, is triestig”, besluit de vereniging. “Het is onnodig polariseren en het tegenovergestelde van wat wij beogen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen