Direct naar artikelinhoud
Update

Nigeriaanse meisjes vermist na aanval van Boko Haram op school

Zeker tien Nigeriaanse meisjes zijn spoorloos nadat de terreurorganisatie Boko Haram hun school enkele dagen geleden heeft aangevallen. Gevreesd wordt dat ze zijn meegenomen, net zoals in 2014 is gebeurd met 276 schoolmeisjes in het dorpje Chibok.

Meisjes uit Chibok die waren ontvoerd door Boko Haram, en bijna vier jaar later weer zijn vrijgelaten.Beeld ap

Maandagavond werd het dorp Dapchi, in de noordelijke staat Yobe, bestormd door strijders van Boko Haram. Ze vuurden hun wapens af en er klonken explosies.

Hierop vluchtten de leerlingen van de lokale middelbare meisjesschool het gebouw uit, de wildernis in om zich te verschuilen. Een deel van hen was vrij snel terecht, tientallen anderen werden woensdag gered door het Nigeriaanse leger. Volgens persbureau Reuters zijn 76 meisjes gered en zijn er twee dood teruggevonden. Het is niet duidelijk hoe ze om het leven zijn gekomen.

De meisjes zijn woensdagavond teruggebracht naar hun dorp Dapchi. In totaal zaten er 710 leerlingen op de kostschool, waar meisjes vanaf 11 jaar terecht kunnen. Dertien leerlingen worden nog vermist.

'Onze meisjes zijn al twee dagen spoorloos', zegt Abubakar Shehu, wiens nichtje wordt vermist, tegen de Britse krant The Guardian. 'We kregen te horen dat ze zich verscholen in omliggende dorpen, maar die zijn we ondertussen allemaal afgegaan, en ze zijn nog niet gevonden. We beginnen te vrezen voor het ergste.'

Duizenden vrouwen ontvoerd

Boko Haram heeft de afgelopen jaren duizenden vrouwen ontvoerd, maar de organisatie werd vier jaar geleden wereldwijd berucht na hun aanval op de meisjesschool in Chibok in de Nigeriaanse staat Borno. Zwaar bewapende mannen bestormden toen 's nachts de slaapverblijven, laadden de tieners in trucks en namen hen mee. 'Bring back our girls', werd over de hele wereld geroepen, maar dat is slechts deels gelukt: van de 276 ontvoerde meisjes wisten er 57 te ontsnappen en zijn er later 107 ontsnapt of vrijgelaten, maar 112 meisjes worden nog altijd vastgehouden.

In januari zijn er zo n 700 mensen, die gevangen waren genomen door Boko Haram, bevrijd.Beeld epa