Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Nieuws
Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:10
Afbeelding
beeld anp

Zo’n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit ‘op levensgevaarlijke wijze’, waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto’s die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop ‘geweldig geslaagd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Betogers Groningen mogen overnachten als protest vreedzaam blijft

De pro-Palestijnse betogers bij de Rijksuniversiteit Groningen mogen daar de nacht doorbrengen. Het protest wordt toegestaan zolang het vreedzaam is en er geen hinder is voor het verkeer. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Afbeelding

Ex-vrouw Bill Gates trekt zich terug uit Gates Foundation

Melinda French Gates, de ex-vrouw van voormalig Microsoft-topman Bill Gates, trekt zich terug uit de filantropische organisatie Gates Foundation. In een bericht op socialmediaplatform X meldt French Gates dat zij haar functie van medevoorzitter op 7 juni neerlegt.

Afbeelding

Meer dan duizend Hamasleden behandeld in Turkse ziekenhuizen

Meer dan duizend leden van de militante Palestijnse groepering Hamas zijn behandeld in Turkse ziekenhuizen, zei de Turkse president Erdogan maandag. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat Hamas een 'verzetsbeweging' is.

Afbeelding

Philips en AkzoNobel stijgen in AEX na koopadviezen

Zorgtechnologieconcern Philips en verffabrikant AkzoNobel behoorden maandag tot de stijgers in de AEX-index. De bedrijven profiteerden van een koopadvies.

Afbeelding

Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbeschermi..

Afbeelding

Hamas: geen contact meer met bewakers vier Israëlische gijzelaars

De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft geen contact meer met de strijders die vier Israëlische gijzelaars bewaken, meldt de beweging op Telegram.