Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hoe Anderlecht alle truken van de foor gebruikt voor de komende match tegen Club

Anderlecht-verdediger Ognjen Vranjes verlaat het veld na zijn rode kaart tegen Moeskroen, vorige vrijdag.Beeld Photo News

De truken van de foor haalt Anderlecht boven richting Club Brugge, de topper van zondag. Het vroeg tevergeefs uitstel in de schorsingszaak van Ognjen Vranjes en oefende in het geheim met potentiële basisspelers.

, en

De indicatieve tabel. U kent ze wellicht niet, maar het waren gisteren wel cruciale woorden in het betoog van Anderlecht-advocaat Luc Deleu ter verdediging van Ognjen Vranjes. Het bondsparket wilde op basis van die tabel drie matchen schorsing na de tackle van de verdediger tegen Moeskroen, maar Deleu trok de rechtmatigheid van het hulpmiddel in twijfel. "En dus stel ik uitstel voor."

Een vreemd manoeuvre, aangezien uitgerekend Anderlecht-voorzitter Marc Coucke een drijvende kracht was om de indicatieve tabel te laten goedkeuren door de raad van bestuur van de Pro League. Dat gebeurde ook unaniem, maar toch oordeelde Deleu - in de nasleep van de dossiers rond Wesley (Club), Mehdi Carcela (Standard) en Eric Ocansey (Eupen), die wel uitstel kregen - dat Vranjes pas volgende week zijn straf mocht kennen. Op die manier zou hij nog kunnen spelen tegen Club. De geschillencommissie volgde niet en hield vast aan de drie speeldagen schorsing.

De tactiek van Anderlecht kende zo geen happy end. Paars-wit kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar dan nog zal Vranjes behoudens een mirakel de topper op Jan Breydel missen.

Zonder de Bosnische international boet RSCA achterin sowieso aan kwaliteit in, maar op andere posities krijgt coach Hein Vanhaezebrouck wel extra keuzemogelijkheden. Dat is de conclusie na een oefenduel achter gesloten deuren tegen OH Leuven in Tubeke gisteren. Het werd 5-0 na goals van Dauda (2), Bakkali, Sambi Lokonga en Adzic. Belangrijker was evenwel de prestatie van Andy Najar na blessureleed. De rechterflankspeler was, net als in de oefenpot tegen het Saudische Al Batin, erg aanwezig en lijkt klaar voor zijn rentree in de competitie. In Vanhaezebroucks wildste dromen wordt de Hondurees zondag het witte konijn.

Voorts op het veld: Kara Mbodj, Sven Kums en de eerder genoemde Zakaria Bakkali. Kara, die deze zomer hoopt te vertrekken ondanks zijn gekende knieproblemen, en Kums, terug na last aan de heup, speelden een onopvallende partij. Dat kon niet worden gezegd van Bakkali: de winger was gretig, scoorde een mooi doelpunt en hoopt tijdens de topper op zijn minst op de bank te zitten.

Wie er op Olympia hoe dan ook niet bij zal zijn, is Sikou Niakaté (19). Anderlecht had een akkoord met de Franse tweedeklasser Valenciennes voor een definitieve transfer van de verdediger, maar gisteren sprong de deal af. Kwatongen beweren dat dat een gevolg was van slechte medische testen. "Fout", zegt de makelaar van Sikou Niakaté. "We vonden finaal gewoon geen overeenkomst."

Het maakt dat Luc Devroe op zoek moet naar een alternatief. De sportief directeur staat nog steeds in contact met het Deense Midtjylland voor Bubacarr Sanneh (23), maar het is een enorm complex dossier. Het doorgaans goed geïnformeerde L'Equipe meldt dan weer dat Anderlecht ook Prince-Désir Gouano (24) van Amiens op de verlanglijst heeft staan. De linksvoetige pion wil weg uit de Ligue 1.

Vossen onzeker

Aan Brugse zijde is de kans groot dat Jelle Vossen na de match tegen Antwerp ook forfait moet geven voor de topper tegen Anderlecht. De Club-aanvaller heeft nog steeds hinder aan de knie en kon de training nog niet hervatten. Verwacht wordt dat ook de kraker te vroeg komt voor Vossen, die zondag op de Bosuil vervangen werd door Openda.

Naast Vossen ontbreken nog steeds Mata en Nakamba. Die laatste liep gisteren rondjes, in de hoop dat hij binnenkort verlost is van zijn knieblessure. Diaby, tot slot, is verkocht aan Sporting Lissabon. Hij tekende er voor vijf seizoenen en liet in zijn contract een vertrekclausule van 60 miljoen euro opnemen. Club zou zo'n 4 miljoen euro vangen voor de snelle spits.