Luister naar

Kabinet betaalt nog niet mee aan hoge energienota

Nieuws
Zowel oppositie als coalitie zijn boos dat het kabinet de energierekening veel te rooskleurig heeft voorgesteld. De oppositie eist nu compensatie. Maar het kabinet vindt het nog te vroeg om over de brug te komen.
Eduard Sloot
dinsdag 19 februari 2019 om 16:13

Den Haag

Onder meer SP, 50Plus en SGP willen dat het kabinet huishoudens tegemoetkomt. ‘De stijging van de energierekening is gigantisch’, aldus SP-leider Lilian Marijnissen dinsdag in de Tweede Kamer.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil echter wachten op nieuwe koopkrachtberekeningen die het Centraal Planbureau in maart publiceert. ‘We weten nog niet of er een koopkrachtprobleem is’, aldus Wiebes. Tegenover de fors gestegen energienota staan vermoedelijk andere kostenposten die omlaag gaan, wijst hij op recente, gunstige inflatiecijfers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde zaterdag dat huishoudens dit jaar circa 334 euro meer kwijt zijn voor energie. Wiebes erkent dat het kabinet eind vorig jaar te stellig is geweest door te zeggen dat de stijging van de energienota meevalt, terwijl prijsvergelijkers toen al forse prijsstijgingen voorspelden. In december deed staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zulke prijsstijgingen af als ‘bangmakerij’. Zij baseerde zich toen op een voorspelling van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017 – dus op oude cijfers. Wiebes: ‘Het kabinet had zich minder stellig moeten uitlaten. Wij baseerden ons op ramingen die toen al te oud waren.’

grof schandaal

De Kamer oordeelt hard over het optreden van het kabinet. ‘Dit is een grof schandaal’, aldus SP’er Marijnissen. ‘Dit kabinet liegt dat het barst. Hoe vaak hebben mensen wel niet gehoord dat ze erop vooruit gaan?’

Ook regeringspartijen zijn buitengewoon kritisch. ‘Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens. Dat mag echt niet’, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. CDA-Kamerlid Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. ‘Want dit is voor ons niet acceptabel.’ Haar collega Carla Dik van de ChristenUnie spreekt van een ‘ongelooflijke stommiteit’. ‘Dit is niet goed voor het vertrouwen in de overheid.’

CPB blijft achter koopkrachtstijging staan

Dat het kabinet de energierekening te laag heeft ingeschat, betekent niet dat de verwachte koopkrachtstijging van het Centraal Planbureau niet klopt. ‘Er is geen sprake van een rekenfout die wij moeten herstellen’, zegt Patrick Koot van het CPB. Hij wijst erop dat de energienota in de koopkrachtberekeningen van het CPB onderdeel is van de verwachte inflatie. ‘Het kabinet heeft cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving gebruikt. Wij maken zelf een inschatting welk effect energieprijzen en hogere energiebelastingen hebben op de inflatie.’

In de laatste raming uit december voorspelt het Centraal Planbureau dat huishoudens er dit jaar 1,6 procent op vooruit gaan, onder meer door belastingverlagingen en hogere lonen. Koot wijst erop dat in die voorspelling is meegenomen dat de prijzen met 2,4 procent stijgen – iets wat negatief uitpakt voor de portemonnee. Vooralsnog stijgen de prijzen minder hard: in januari lagen die 2,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.