Google reageert scherp op recordboete van 4,3 miljard euro

© AP

De Europese Commissie legt de Amerikaanse technologiereus Google een recordboete van 4,3 miljard euro op. Het bedrijf krijgt ook negentig dagen de tijd om zich in orde te stellen met de Europese wetgeving, zo kondigde Europees Commissaris Margrethe Vestager aan. Volgens de Commissie maakte het bedrijf misbruik van zijn dominante positie op de markt.

gjs

Google is veroordeeld omdat het telefoonfabrikanten zou hebben gedwongen om Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android meeleverden. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent.

© REUTERS

“Google heeft Android gebruikt om de dominantie van zijn zoekmachine te betonneren”, aldus Vestager. “Met zijn praktijken was het voor de concurrenten onmogelijk geworden om te innoveren en te concurreren op basis van hun eigen verdiensten. Ze hebben de Europese consumenten de voordelen van een efficiënte concurrentie in de belangrijke mobiele telecommarkt ontzegd. Dit is illegaal onder de Europese antitrust-regels.”

Vorig jaar kreeg Google al een recordboete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok. Het bedrijf heeft in een reactie al laten weten in beroep te gaan tegen de nieuwe boete. Volgens het technologiebedrijf zorgde Android juist voor meer keuze in de smartphone-markt. “Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen