kreten uit de Wetstraat

Wisselt De Croo het premierschap voor de boerderij? “Fysieke arbeid in de tuin is nog altijd mijn favoriete ontspanning”

De post-politieke premier De Croo zou bioboer kunnen zijn, volgens zus Ariane.© belga

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Dario Van Fleteren

Bioboer De Croo (1)

De premier bij zijn voornaam noemen? Zoiets is alleen de Wetstraat-redactie van Dag Allemaal gegeven. In een dubbelinterview met eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) en zijn zus Ariane citeert het blad voortdurend “Alexander”. Een gesprek met fluwelen handschoenen. Bedoeling is om de politieke kopstukken te schetsen via een dubbelinterview met hun steun en toeverlaat. Voor de premier dus zijn zus, die met haar hondje richting het kabinet afzakte voor het interview. “Weet je dat ik het zelfs raar vind om hem hier in kostuum te zien? Da’s precies mijn broer niet.”

Onbekende Demir

“Hij is gevonden: een Limburger die blijkbaar nog niet weet wie Zuhal Demir is”, pende collega Jeroen Struys in onze verkiezingsblog. Hij volgde de N-VA minister op campagne in het Limburgse Hamont-Achel. Daar stootte ze op Kevin Vaesen (22). Hij was nietsvermoedend aan zijn auto aan het sleutelen toen hij werd aangesproken door Demir. De twee begonnen elkaar zelfs te volgen op Instagram na een hartelijk gesprek.

Bioboer De Croo (2)

Dat De Croo kan leven zonder politiek, verklaarde hij al eerder. Via zus Ariane krijgen we een beter beeld van een post-politieke De Croo. Als bioboer. De grootouders waren fruittelers, klinkt het nostalgisch. Zij opperden destijds dat hij de boerderij kon overnemen. “Wie weet, als dit allemaal stopt? Fysieke arbeid in de tuin is nog altijd mijn favoriete ontspanning. Maar ik vrees dat ik snel alweer andere dromen zal najagen”, aldus Alexander.

Ongeremde Demir

Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is Demir duidelijk helemaal geen onbekende. In een dubbelinterview in Humo gaat het er hard aan toe. Volgens Demir bekampt de CD&V haar beleid met nepnieuws. “Het was vermoeiend om me tegen zo veel fake news te verdedigen.” Omgekeerd hekelt Mahdi Demirs beleid ten aanzien van de boeren. Het stikstofakkoord zoals Open VLD en de N-VA voor ogen hadden was “een doodvonnis voor zevenduizend van de achtduizend veeteeltbedrijven”. “Gelukkig hebben we daar nog veel stommiteiten uit kunnen halen, zodat onze landbouwers wel nog een toekomst hebben.” Het gesprek gaat er volgens het weekblad bij momenten zo hevig aan toe dat de stemopname even op pauze moest.