Tussen 2005 en 2023 werden 43 kinderen onderzocht van moeders die tijdens de zwangerschap een kankerbestraling kregen.

Kankerbestraling tijdens zwangerschap is veilig voor ongeboren kind: "Geruststelling voor vrouwen"

Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind. Dat blijkt uit een onderzoek van het UZ Leuven. De studie betekent een doorbraak in de medische wereld en is tegelijk een geruststelling voor vrouwen die kampen met kanker tijdens de zwangerschap.

Tussen 2005 en 2023 onderzochten de Leuvense gynaecoloog prof. dr. Frédéric Amant en zijn team 43 kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een kankerbestraling kregen. De kinderen werden onder meer onderworpen aan intelligentie- en gedragstesten, een geheugenonderzoek en een medisch onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk, zegt professor Amant. "De kinderen van wie de moeder een kankerbestraling onderging tijdens de zwangerschap, doen het niet beter of slechter dan kinderen waarbij dat niet het geval is geweest. Daaruit kunnen we besluiten dat kankerbestraling tijdens de zwangerschap op een veilige manier kan gebeuren, zonder schade voor het ongeboren kind."

Geruststellend

In het verleden werden kankerbestralingen tijdens de zwangerschap zelden uitgevoerd door artsen, omdat niet geweten was wat de langetermijneffecten ervan waren op het kind. Dokters beschikten enkel over theoretische gegevens, zoals cijfers over straling na nucleaire rampen.

Dat is met dit onderzoek verleden tijd. "Tot nog toe was er veel twijfel bij artsen omdat er in de medische wereld weinig data beschikbaar was over bestraling bij zwangere vrouwen", zegt de onderzoeker. "Met deze studie nemen we twijfel weg bij de artsen, en kunnen we vrouwen die een kankerbestraling moeten krijgen tijdens de zwangerschap tegelijk ook geruststellen."

Als de bestraling niet toegediend kan worden tijdens de zwangerschap, dan knaagt dat aan de genezingskansen van de moeder

Prof. dr. Frédéric Amant, onderzoeker

Ten slotte betekent deze studie ook dat de genezingskansen van vrouwen die kampen met kanker tijdens de zwangerschap verhogen. "Wat belangrijk is bij alle kankerbehandelingen is dat we zo dicht mogelijk bij de standaardbehandeling blijven", legt Amant uit.

"Als bestraling niet toegediend kan worden tijdens de zwangerschap, dan knaagt dat aan de genezingskansen van de moeder. Nu kunnen we, indien nodig, wel zwangere vrouwen bestralen, wat de kans op genezing aanzienlijk verhoogt."

Meest gelezen