© Victoriano Moreno

Lime lanceert nieuwe deelsteps in Antwerpen, stad laat ze direct weghalen

Het Amerikaanse bedrijf Lime lanceerde vrijdag zijn elektronische deelsteps in Antwerpen. Nog diezelfde dag werden de steps al gedeactiveerd en weggehaald, op vraag van de stad. “Er is geen vergunning”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “De aanbieder moet de procedure volgen.”

Jan Stassijns

“Iedere week komen er steps bij in het straatbeeld”, zei Jonatan de Boer van Bird, ook aanbieder van elektronische steps in de stad, donderdag in uw krant. Zijn woorden waren nog niet koud of Lime, een andere Amerikaanse aanbieder van deelsteps, liet zijn wit-groene modellen los in de stad.

Toch was het een valse start. De stad vroeg Lime op de dag van de lancering om alle steps van het openbaar domein te halen. “Er is geen vergunning aangevraagd en dus ook geen toegekend”, zegt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “We hebben in Antwerpen een reglement dat gevolgd moet worden.”

© Victoriano Moreno

Lime reageerde snel en haalde alle steps vrijdag weg. “We vinden overleg met de lokale overheden belangrijk”, zegt Benjamin Barnathan, general-manager van Lime in België. “Dat betekent dus ook dat we de lokale reglementen willen en zullen volgen. We zijn welkom in de stad, maar moeten het reglement volgen. We gaan de vergunning zo snel mogelijk aanvragen.”

Zelfde concept als Bird

De steps van Lime werden vrijdag ook in Brussel geïntroduceerd. Daar bleven ze wel actief. Van zodra de vergunning voor Lime in Antwerpen is goedgekeurd, heeft de Scheldestad een tweede deelsysteem voor elektrische steps, naast Bird. De kleur is anders, maar het concept is hetzelfde. Met een app kunnen gebruikers de locaties van de steps terugvinden op een kaart. Ze kunnen de step ontgrendelen en aan het einde van de rit de step om het even waar in de stad achterlaten. Ook de prijs is dezelfde: 1 euro voor het activeren en daarna 0,15 euro per minuut.

Er zijn ook kleine verschillen. Zo zijn de deelsteps van Lime beschikbaar van 7 tot 22u, in plaats van tot 21u. Ook de steps zijn ietwat anders. Bij Lime halen ze een snelheid van 24 kilometer per uur en houdt de batterij het 50 kilometer vol. Bird-steps halen 18 kilometer per uur en kunnen met een volle batterij 80 kilometer afleggen.

© Victoriano Moreno