© Dirk Kerstens

Antwerpse restauranthouders voelen dat klanten wegblijven door werken: “We missen de gele nummerplaten”

De uitbater van restaurant De Kleine Zavel in het centrum van Antwerpen legde de boeken neer. Andere restauranthouders waarschuwen: “Door aanhoudende files en werken zien we steeds minder Nederlandse en Kempense klanten.”

Johan Van Baelen

“We missen de gele nummerplaten”, drukt Eric Haentjens van Het Nieuwe Palinghuis het gemis aan klanten uit. “Vaste klanten uit Roosendaal, Bergen op Zoom, Breda en zelfs Rotterdam zeggen ons dat ze over twee jaar nog eens komen. Een klant uit Roosendaal zat bijna 3,5 uur in de auto. Zulke klanten komen niet met de fiets, die maken er een dagje Antwerpen van en gaan na het eten nog uitgebreid shoppen. Dat zijn mensen die we wel degelijk missen.”

“Trouwens, ook klanten uit Schilde, ’s-Gravenwezel, Schoten en de Kempen zien we amper nog op weekdagen. In de week draaien we op amper 50% in vergelijking met vorig jaar. Daarom zijn we op weekdagen alleen nog op woensdag en donderdag geopend. Vrijdag sluiten we, want het verkeer staat van ’s morgens tot ’s avonds vast op de Scheldekaaien. Gelukkig moeten we niet klagen over het weekend. Maar dan moeten ze niet te veel meer prutsen voor de deur. In januari zou onze kant van Sint-Jansvliet aangepakt worden en aan de caféhouders van de overkant werd beloofd om voor de start van het seizoen klaar te zijn. Ik ben benieuwd. De werken zijn alvast zeven weken te laat begonnen.”

Schepen boos over vertraging

Bevoegd schepen Koen Kennis (N-VA) kreeg pas gisteren bericht over die vertraging. “Dat is niet correct en ik ben er niet over te spreken. Een uitleg kreeg ik nog niet”, reageerde hij.

Rond de kathedraal hopen ze ook op een snelle heraanleg. “Aan twee zijden van ons pand ligt de straat open”, zegt Cas Goossens van Grand Café De Rooden Hoed. “Dan komen er nóg minder toeristen tot hier. De knip en de files op de Ring voelen we ook. Dat gaat over een serieus percentage van de klanten. Mensen uit het noorden van Antwerpen blijven weg. Een aantal van hen heeft zich al verontschuldigd: ‘Sorry dat we minder komen dan vroeger, maar het is lastig om tot hier te geraken’, zeggen ze dan.”

Verhuisplannen

Kevin De Backer van restaurant B23 kan niet meer wachten. “Ik heb lang getwijfeld, maar ik ben actief op zoek naar een locatie in de noordrand van Antwerpen: Ekeren, Brasschaat, Kapellen, Schoten of Kalmthout. Onze omzet is in 2017 met 28% gezakt ten opzichte van 2016. En dan mocht ik nog van geluk spreken dat ik in juni Bistro Mature opende in Deurne. Die loopt meer dan behoorlijk en vangt dus wel wat slagen op. Ik vind het wel jammer dat ik op zo’n manier uit de stad word verjaagd en dat na grote inspanningen van diezelfde stad om jonge gezinnen en ondernemers aan te trekken. Het is moeilijk vechten. Zo zat ik in Roosendaal bij de kapper. Zegt een van de klanten: ‘Naar Antwerpen? Ga daar niet naartoe, je geraakt er niet in.’ Die mensen verander je niet makkelijk van gedacht.”

Schepen Kennis geeft toe dat het Eilandje veel werken moet slikken. “Er is lang niets gebeurd. Morgen (vandaag donderdag, red.) geef ik een persconferentie over de vertraging op de Leien. En we onthullen ook enkele maatregelen ten voordele van handelaars.”