Foto: Jelle Houwen

Curator vindt zwaar verwaarloosde reptielen bij failliet bedrijf in Harelbeke: "Bijna alle dieren in kritieke toestand"

Bij een failliet bedrijf in Harelbeke heeft een curator vorige week verschillende reptielen - waaronder leguanen, slangen en hagedissen - aangetroffen die duidelijk aan hun lot waren overgelaten. Verschillende dieren waren al overleden. Opvangcentrum SOS Reptiel werd opgeroepen om de dieren op te vangen.

Wat een routineklus moest zijn voor de curator, veranderde in een grote verrassing toen hij vorige week de inboedel van een failliet bedrijf in Harelbeke moest gaan oplijsten. In een zo goed als leeg pand, botste hij opeens op heel wat reptielen die waren achtergelaten in hun verblijven.

Sommige reptielen waren al overleden, andere hadden duidelijk al lange tijd geen eten meer gehad. Wie de eigenaar was van de reptielen, is een mysterie. Het bedrijf dat failliet ging, huurde het gebouw namelijk. Daarom zag de curator maar 1 oplossing: opvangcentrum SOS Reptiel in Ichtegem bellen.

"We hadden geen andere keuze dan onmiddellijk langs te gaan", zegt Mario Goes van SOS Reptiel. "Als we de reptielen niet waren gaan ophalen, waren ze allemaal gestorven. Sommige waren zelfs al dood toen we aankwamen."

Foto: Jelle Houwen

Geen eten of drinken

"We vonden onder meer dode slangen. Omgekomen door uitdroging en verhongering. Ook een kraaghagedis die we nog meenamen naar het opvangcentrum is bij ons gestorven. Bijna alle andere dieren waren in kritieke toestand", zegt Mario.

Tussen de opgevangen dieren: baardagamen, vetstaartgekko's, een Australische wateragame, een afgodslang, een groene leguaan en een panterkameleon. "Die dieren kunnen normaal wel tegen een stootje, want ze komen van nature voor in de woestijn. We vermoeden dus dat ze al maanden alleen waren." De vrijwilligers van SOS Reptiel doen er nu alles aan om de dieren te redden.

Foto: Jelle Houwen

Meest gelezen