Direct naar artikelinhoud

Spaanse 'politicus' Luis de Guindos wordt vicevoorzitter Europese Centrale Bank

De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos wordt de nieuwe vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. De keuze voor een Spanjaard als tweede man van de ECB vergroot volgens betrokkenen de kans dat ECB-baas Mario Draghi volgend najaar wordt opgevolgd door een 'noorderling'.

De Spaanse minister van Financiën Luis de GuindosBeeld getty

De keuze van de Eurogroep voor De Guindos kwam maandag zonder stemming tot stand. De enige andere kandidaat - de Ierse nationale bankvoorzitter Philip Lane - trok zich vlak voor de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone terug. Naar verluidt werd hij alleen door zijn eigen land gesteund. 'Omwille van de consensus' maakte Dublin de weg vrij voor De Guindos. Vandaag wordt de voordracht bekrachtigd door de ministers van Financiën, eind maart geven de Europese regeringsleiders er naar verwachting zonder verdere discussie hun goedkeuring aan.

De komst van De Guindos naar de ECB-directie in Frankfurt is niet onomstreden. Vorige week sprak de economisch-monetaire commissie van het Europees Parlement haar voorkeur uit voor Lane. De Guindos zou als 'politicus' de onafhankelijkheid van de bank ondermijnen. Ook bij de ECB bestaat volgens betrokkenen deze vrees. Het parlement en de bank hebben geen stemrecht bij de benoeming, ze worden alleen geraadpleegd.

De Franse minister van Financiën Le Maire bestreed maandag dat de eurolanden met De Guindos goedkeuring geven aan een politisering van de ECB. 'Er wordt hier geen enkele rode lijn overschreden', aldus Le Maire. Net als Eurogroepvoorzitter Centeno noemde Le Maire zijn Spaanse collega 'een excellente kandidaat'.

De Guindos zou als 'politicus' de onafhankelijkheid van de bank ondermijnen

De Guindos is sinds 2011 minister van Economie en Financiën. Hij staat bekend als begrotingshavik. Onder zijn ministerschap bezuinigde Spanje ingrijpend nadat de crisis in 2009 de Spaanse huizenbubbel had laten knallen en banken failliet dreigden te gaan. De Guindos zag zich in 2012 genoodzaakt 40 miljard euro te lenen van het Europees noodfonds om de banksector te saneren. Sinds enkele jaren groeit de Spaanse economie sneller dan die in de meeste andere EU-landen en lost Madrid de lening vervroegd af.

De Guindos probeerde in 2013 voorzitter van de Eurogroep te worden, maar hij verloor de stemming van Jeroen Dijsselbloem. De Spanjaard volgt bij de ECB de Portugees Vitor Constancio op, wiens mandaat eind mei eindigt. De benoeming van De Guindos bij de ECB is voor acht jaar. Sinds 2012 zat er geen Spanjaard meer in de zeskoppige ECB-directie, tot grote onvrede van Madrid.

Sinds 2012 zat er geen Spanjaard meer in de directie, tot grote onvrede van Madrid

De Ierse minister van Financiën Donohoe liet doorschemeren dat de Ierse centrale bankier Lane mogelijk volgend jaar alsnog naar Frankfurt gaat. Hij zou dan de Belg Peter Praet opvolgen, de huidige hoofdeconoom in de ECB-directie.

Met De Guindos als vicevoorzitter belandt de lobby voor het ECB-voorzitterschap - Draghi vertrekt eind oktober 2019 - in een hogere versnelling. Talloze namen circuleren - van de Duitse Bundesbankpresident Jens Weidmann en zijn Franse collega François Villeroy de Galhau tot voorzitter Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Maar de keuze valt pas volgend jaar en wordt mede bepaald door de verdeling van andere EU-topposities die dan vrijkomen: die van EU-president, EU-chef Buitenland en de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

De lobby voor het ECB-voorzitterschap belandt in een hogere versnelling