Direct naar artikelinhoud
Sport

Red Panthers-keeper D'Hooghe wil tijdens WK optie nemen op Spelen 2020

20150826 - LONDON, UNITED KINGDOM: Belgium's goalkeeper Aisling D'hooghe (C) pictured in action during a hockey game between Belgium's Red Panthers and The Netherlands at the women's EuroHockey Championships 2015 during the Group stage of group A, Wednesday 26 August 2015, in London, United Kingdom. BELGA PHOTO DIRK WAEMBeeld BELGA

Zondag openen de Belgische hockeyvrouwen hun WK met een duel tegen Nieuw-Zeeland. Vorig jaar boekten de Red Panthers een eerste grote triomf met zilver op het EK. Nu, in Londen, willen ze die positieve lijn doortrekken.

Sedert de Olympische Spelen van Londen in 2012 is Aisling D'Hooghe (23) de vaste keeper bij de Red Panthers. De zilveren medaille in Amsterdam was ook voor haar een bekroning na jaren noeste arbeid. "Qua resultaat was dat EK absoluut top. Samen met mijn teamgenoten groeide ook ik in het toernooi", zegt ze. "Dat ik tot beste doelvrouw werd verkozen, was goed voor het vertrouwen, maar voor de rest bijzaak. In de halve finale tegen Duitsland speelden we sterk en de sfeer tijdens de finale tegen Nederland was geweldig. Samen met de Spelen in Londen voorlopig het hoogtepunt uit mijn carrière."

De Red Panthers kwamen in Amsterdam ook voor het eerst uit de schaduw van de Red Lions. D'Hooghe: "De hockeymannen behaalden de laatste jaren natuurlijk betere resultaten. Maar, toegegeven, die mindere aandacht leeft wel in de groep. Uiteindelijk trainen wij even hard en moeten we er evenveel voor opofferen. Gelukkig spelen de mannen hun WK pas later dit jaar. (lacht) In Londen hoeven we de aandacht dus niet te delen."

Aisling D'Hooghe werd op het EK 2017 in Amsterdam verkozen tot beste keeper. Op het WK wil ze dat herhalen.Beeld Photo News

Voor het eerst nemen zestien landen deel aan het WK, onderverdeeld in vier poules van vier. De Red Panthers, die dertiende staan op de wereldranking, treffen in poule D Nieuw-Zeeland (4), Australië (5) en Japan (12). De poulewinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinale, de nummers twee en drie gaan naar de achtste finale. In een mogelijke achtste finale treffen de Panthers het tweede of derde land van poule C met Argentinië (3), Duitsland (6), Spanje (11) en Zuid-Afrika (14).

"Met Nieuw-Zeeland treffen we meteen het sterkste land uit onze poule en dat is een goede zaak", meent D'Hooghe. "Tegen Australië hebben we in het verleden bewezen dat we iets kunnen doen, Japan wordt veruit de belangrijkste match. Onlangs versloegen we hen in een oefenduel nog met 5-1. Mentaal kan dat in ons voordeel spelen."

'Zo goed als zeker moeten we het voor een ticket voor Tokio in een rechtstreeks duel uitvechten tegen een nog te bepalen land'
Aisling D'Hooghe, keeper Red Panthers

D'Hooghe beschouwt het WK als geslaagd als België de poulefase overleeft. "Tweede of derde eindigen is realistisch en daarna begint een ander toernooi. We moeten door de poule geraken, want in het kader van de Spelen in 2020 is stijgen op de wereldrangschikking een must. Zo goed als zeker moeten we het voor een ticket voor Tokio in een rechtstreeks duel uitvechten tegen een nog te bepalen land. Die beide matchen worden vreemd genoeg gespeeld in het land dat het hoogst staat op de wereldranking. Geef mij maar twee wedstrijden in ons land tegen pakweg India dan naar het hol van de leeuw in New Delhi te moeten trekken."

Politieke ambities

Nog dit: als D'Hooghe over twee jaar naar Tokio trekt, is dat mogelijk als schepen van Sport in Waterloo. Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen staat ze immers derde op de MR-lijst. Vanwaar die politieke interesse?

"Een goed jaar geleden werd mij gevraagd of ik interesse had, maar aanvankelijk hield ik de boot af", zegt D'Hooghe. "Tot ik me begon af te vragen wat ik deze gemeente kon bijbrengen. Ik ben in Waterloo helemaal gesetteld, een maand geleden kocht ik er met mijn vriend (profvoetballer Guillaume François, WWT) een huis. Op het vlak van sport kan ik in Waterloo nog het een en ander verwezenlijken, denk ik. Sport voor alle leeftijden en alle niveaus: daar wil ik me voor inzetten. En als ik verkozen word, zal dat geen invloed hebben op mijn hockeycarrière. Ik wil minstens doorgaan tot Tokio 2020."

Programma WK hockey, van 21 juli tot en met 5 augustus in Londen


Zondag, 20 uurBelgië - Nieuw-Zeeland

Dinsdag, 15.30 uurBelgië - Australië

Zaterdag 28 juli, 19 uurBelgië - Japan


Aisling D'hooghe met de zilveren medaille en de trofee voor beste keeper op het Europees kampioenschap in 2017.Beeld BELGA