Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Sterke Tour van Van Avermaet doet WK-hoop oplaaien bij bondscoach

Greg Van Avermaet, met Patrick Bevin en Yoann Offredo in zijn spoor, klimt vlotjes in de Tour. Hij draagt acht dagen de gele trui en verspeelt die pas in de elfde rit naar La Rosière.Beeld REUTERS

België kansloos op het WK in Innsbruck? Wacht maar. Twee maanden voor de zware regenboogstrijd laait de hoop bij bondscoach Kevin De Weert hoog op. Met dank aan de sterke Tour de France van Greg Van Avermaet.

Eerste Belg op de 28ste plaats. Dat word je als Vlaams-klassieke coureur niet zomaar in de Tour de France. Van Avermaet drukte met acht gele truien niet alleen zijn stempel op het openingsluik, hij klom nadien ook als de beste in de Alpen en de Pyreneeën. Tot groot genoegen van bondscoach Kevin De Weert.

"Ik herken de Greg van de Tour 2016. En we weten allemaal hoe het daarmee is gelopen in Rio (goud in de olympische wegrit, JDK). Van Avermaet blinkt in zijn vel. Ongetwijfeld zal hij veel energie hebben gestoken in het verdedigen van dat geel, maar het sloopte hem niet. Er zat opnieuw kracht op. Dat ene percentje, dat hij in het voorjaar ontbrak en voor hem het cruciale verschil maakt tussen winst en verlies, is er weer bij. Alles klopt."

Kracht alleen doet een renner natuurlijk geen bergen temmen. Het draait ook om vertrouwen, meent De Weert. "Een sterk hoofd, een stalen karakter", dicht hij Van Avermaet extra troeven toe. "Als hij zichzelf een doel heeft gesteld, kan hij echt 'doodgaan'. Klimmen hangt bovendien rechtstreeks samen met het wattage dat je duwt per kilogram lichaamsgewicht. Reken maar dat hij een paar kilootjes zal zijn afgevallen, wat hem bergop goed van pas komt."

Deze Van Avermaet heeft op 30 september dan ook zijn kans op het zware WK-parcours in het Oostenrijkse Innsbruck, stelde BMC-ploegleider Valerio Piva tijdens de Tour al. Een mening die De Weert volmondig bijtreedt. "De klim naar Igls, die zeven keer wordt gerond, is minder lastig dan de Vista Chinese in Rio. Op de verschrikkelijk steile Gramartboden, die enkel in de finale opduikt, zal de koerssituatie wel wat moeten meezitten. Maar ik zie Van Avermaet heel ver komen. Op de Spelen van 2016 had hij de Tour vers in de benen. Dat zal in Innsbruck niet het geval zijn. Hij rijdt geen Vuelta, zijn voorbereiding verloopt eerder klassiek. Maar hij weet goed genoeg wat hij moet doen om top te zijn."

'Van Avermaet rijdt geen Vuelta, zijn voorbereiding verloopt klassiek. Maar hij weet wat hij moet doen om top te zijn'
Kevin De Weert, bondscoach België

Hopen op Pauwels

Zo laait de hoop op Belgisch succes dan toch op. "Voor een WK waarbij iedereen dacht: oei, wie sturen we daar in godsnaam naartoe?", lacht De Weert. "We starten er niet als topfavoriet. Ik zal niet kunnen worden verweten dat ik de jongens de hele tijd op kop laat sleuren, want dat gaan we niet doen. Maar die afwachtende houding kan ons, net als in Rio, een mooi resultaat opleveren."

De Weert zegt met gemak aan een keurgroep van acht te zullen geraken. Ondanks het uitvallen van Gilbert, Benoot en Pauwels. "Voor Gilbert zou het parcours sowieso kantje boordje zijn geweest. Benoot haalt normaal de Vuelta. En ook Pauwels zat alweer op de fiets, zag ik. Pauwels zou ik er heel graag bij hebben, als wegkapitein. Zijn ervaring is van goudwaarde. Voorts zijn er Wellens, die als geen ander kan focussen op een bepaald doel, Teuns, die zich klaarstoomt in de Ronde van Spanje, en Hermans, die een sterke Ronde van Oostenrijk reed. Neen, het is zeker niet zoeken naar valabele kandidaten."

België, nummer twee op de wereldranking, rijdt het WK in Innsbruck overigens met acht renners. Vorig jaar waren er dat in het Noorse Bergen nog negen. De internationale wielerunie trekt de inkrimping van de deelnemersvelden in de klassiekers (van acht naar zeven renners per team) en grote ronden (van negen naar acht) door naar de wereldtitelstrijd.

Nog dit: met toptalenten Björg Lambrecht en Remco Evenepoel gaat ons land in Innsbruck voluit voor de wereldtitels in de jongerencategorieën. Evenepoel (18), al dubbel Belgisch en Europees kampioen, heeft bij de junioren ook de regenboogtrui in de tijdrit binnen bereik. Lambrecht (21) is neoprof bij Lotto-Soudal, maar wordt op het WK het Belgische speerpunt bij de U23.