Gijs Van den Bleeken, Tijs Van Langenhove en Veerle Buyens voor dorpshuis Achterbroek.© koen fasseur

Maaltijdbox van Versmakers brengt mensen samen rond lokaal voedsel

Kalmthout -

Het dorpshuis in Achterbroek in Kalmthout is het derde afhaalpunt van de foodboxen van Versmakers. Dat sociale initiatief brengt vers en lokaal voedsel bij de mensen. Het vertrekt vanuit een maaltijdbox, maar hét verschil met andere foodboxen zit hem in ontmoeting en verbinding, het versterkt zo de buurt met lokaal lekkers.

Erik Vandewalle

“De sociale invulling is op elke plek anders”, zegt Tijs Van Langenhove, bedenker van het concept. “We kijken wat al aanwezig is in het dorp of in de wijk. Daar bouwen we omheen, afhankelijk van de noden en in samenwerking met andere initiatieven. Hetzelfde principe passen we toe op de vrijwilligers. Welke talenten zijn er aanwezig en waaraan is er behoefte.” Versmakers kadert binnen Ferm, de grootste Vlaamse vrouwenbeweging gegroeid uit onder meer de vroegere Boerinnenbond en KVLV.

Het dorpshuis in Achterbroek is sedert kort het derde afhaalpunt voor de maaltijddozen van Versmakers. De twee andere afhaalpunten liggen in de Molse gehuchten Donk en Gompel. Versmakers wil mensen samenbrengen en zo de cohesie in een dorp of wijk versterken. Het middel om dat te realiseren is de korte keten, dat wil zeggen dat alle landbouwproducten die worden gebruikt rechtstreeks van lokale leveranciers komen.

In Achterbroek zorgen Veerle Buyens en Raf Konings voor het biologisch vlees, Gijs Van den Bleeken van Kempengoud en Kristien Van Geel van De Zwanenberg zijn dan weer de leverancier van biologisch geteelde groenten en fruit. “Het lokale niveau trekken we ook door voor de andere ingrediënten, die je nodig hebt voor het maken van de gerechten uit onze foodbox. Bakker Van Thillo werkt ook mee en voor de andere benodigdheden wordt samengewerkt met de plaatselijke Spar”, zegt Tijs Van Langenhove.

Proefproject

Vorig jaar opende het dorpshuis in Achterbroek. Het initiatief van de gemeente kreeg provinciale subsidies met de voorwaarde dat er een duidelijke pijler rond de korte keten wordt opgebouwd. Versmakers beantwoordt helemaal aan die voorwaarde.

“Wij hebben geen commerciële doelstellingen, omdat bij ons het accent ligt op het samenbrengen van mensen. De foodbox is voor ons een instrument om dat waar te maken”

Tijs Van Langenhove

Bedenker Versmakers

In tegenstelling tot vergelijkbare commerciële initiatieven, zoals Hello Fresh, dat dagelijks een andere foodbox aanbiedt, houdt Versmakers het op één foodbox per maand. “Wij hebben geen commerciële doelstellingen, omdat bij ons het accent ligt op het samenbrengen van mensen. De foodbox is voor ons een instrument om dat waar te maken. Daarnaast moet het voor onze leveranciers uit de Kort Keten ook haalbaar blijven. De maaltijdboxen worden gevuld door vrijwilligers. Gelukkig is het vinden van gemotiveerde vrijwilligers in Achterbroek geen probleem”, aldus nog Tijs Van Langenhove.

In de van foodbox mei: zuurdesempizza met spinaziepesto en asperges.

Televisiekok

Om de maaltijden van Versmakers klaar te maken hoef je geen gediplomeerde kok te zijn. Het zijn eenvoudige, maar wel vernieuwende recepten. Die worden speciaal voor Versmakers samengesteld door televisiekok Elise Van de Poele. Voor de maand mei zit er in de foodbox alles wat je nodig hebt om een heerlijke zuurdesempizza met spinaziepesto en asperges klaar te maken en daarvoor betaal je tien euro per persoon.

In Achterbroek worden op dit moment om en bij de vijfentwintig maaltijddozen besteld. Gemiddeld is een foodbox goed voor twee tot drie personen, Zo bereiken we per foodbox toch een kleine zeventig mensen. Ook op de twee andere afhaalpunten lopen er evenveel bestellingen binnen.

www.versmakers.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners