Direct naar artikelinhoud
Tech

Europa wil Facebook en YouTube beboeten voor terreurberichten

Europa wil Facebook en YouTube beboeten voor terreurberichten
Beeld REUTERS

De Europese Commissie bereidt wetgeving voor waardoor het Facebook en YouTube zou kunnen beboeten voor terreurgerelateerde inhoud op de platformen. Dat schrijft de Engelse zakenkrant Financial Times.

De Europese Commissie probeert al een tijd meer grip te krijgen op technologiereuzen om te verplichten terreurboodschappen zo snel mogelijk te verwijderen. Een van de gereedschappen om die grote Amerikaanse bedrijven te temmen, is de zogenaamde 'Code of Conduct'. Daarin verbinden Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft zich om racistische of xenofobe berichten binnen de 24 uur van hun netwerk te halen.

Maar de Commissie ziet te weinig vooruitgang in de bestrijding van zulke berichten, dus wil het de schroeven aandraaien en met boetes dreigen indien de platformen hun zaken niet op orde krijgen.

"We kunnen het ons niet veroorloven om op de lauweren te rusten bij zulke destructieve fenomenen", vertelde EU-commissaris voor veiligheid Julian King aan de Engelse zakenkrant Financial Times. Hoewel de voorbereidingen voor de wet nog vol aan de gang zijn, zou de wettekst gewag maken van een uur tijd om terreurberichten te verwijderen nadat die door politie of anti-terreurautoriteiten gemeld worden.