500 extra asbakken om Antwerpse straten proper te houden: “Helft van het zwerfvuil in de stad bestaat uit sigarettenpeuken”

Antwerpen -

De stad voert de strijd op om de straten peukvrij te houden. Zo verhoogt het stadsbestuur het aantal openbare asbakken van 2.200 naar 2.700. Daarnaast zijn er gratis beschikbare zakasbakjes die ook tijdens acties zullen worden uitgedeeld.

Niels Delport

“Bijna de helft van het zwerfvuil in onze stad bestaat uit sigarettenpeuken”, zegt schepen van stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA). “Dat ziet er niet alleen smerig uit in het straatbeeld, die peuken zijn ook lastig en vervelend om op te kuisen voor onze ploegen van stadsreiniging.”

LEES OOK. District Deurne deelt 2.500 zakasbakjes uit: “Vanaf nu kakje in een zakje en peukje in een bakje”

“Een sigarettenpeuk is niet biologisch afbreekbaar, bestaat uit schadelijke microplastics en chemicaliën, en die kleine deeltjes komen terecht in ons leefmilieu. Denk dus even na wanneer je je sigaret rookt: hou de peuk bij of gooi hem in de vuilnisbak. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van respect voor anderen”, aldus van Doesburg.

Om rokers aan te sporen om peuken correct weg te gooien, worden er vanaf mei 500 extra asbakken geplaatst in de stad, bovenop de reeds aanwezige 2.200. Linkeroever krijgt als eerste nieuwe asbakken.

Zakasbakjes

Daarnaast wil de stad Antwerpen herbruikbare zakasbakjes promoten. Dat zijn kleine, draagbare en vuurvaste asbakjes die rokers overal mee naartoe kunnen nemen en waar ze sigarettenpeuken in opbergen. Nadien maken ze het zakasbakje leeg en gooien ze de peuken bij het afval.

Promoteams zullen de zakjes de komende maanden uitdelen aan rokers op evenementen zoals de 11 juliviering, de Antwerp Pride en de Bollekesfeesten. Daarnaast zijn ze beschikbaar op een twintigtal locaties waaronder de stadswinkel, de recyclageparken en een aantal culturele ontmoetingscentra.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV