© Snipercycling

Heistse Pijl wordt een ‘in memoriam’ voor Michael Goolaerts

De Heylen Vastgoed Heistse Pijl, die vanuit Turnhout vertrekt, zal voortaan onlosmakelijk verbonden zijn met Michael Goolaerts, de Heistse renner die eerder deze maand stierf tijdens Parijs-Roubaix. Dat maakte de organisatie woensdag bekend tijdens een persconferentie.

Bert Provoost

© Marc Herremans

De wielerwedstrijd op 2 juni wordt georganiseerd door Jef van den Bosch, die ook de manager is van Michael Goolaerts. “Het ouderlijk huis van Michael staat vlakbij het parcours van de plaatselijke rondes in Heist. Hij heeft ook zelf als lokale renner meegereden in de koers. We vonden dat we iets voor hem moesten doen, zodat hij niet één jaar, maar blijvend herinnerd zou worden. Daarom zal onder de naam van de Heylen Vastgoed Heistse Pijl voortaan als vaste ondertitel ‘In Memoriam Michael Goolaerts’ staan”, aldus van den Bosch.

En daar blijft het niet bij. “We gaan hem ook eren door een trofee naar hem te vernoemen. De meest strijdlustige renner van de wedstrijd ontvangt voortaan de ‘Trofee Michael Goolaerts’. Hij was zelf iemand die van aanvallen hield, dus is het gepast om ook de strijdlusttrofee naar hem te vernoemen. We hebben het initiatief met de familie besproken en zij staan er helemaal achter. Michael gaat niet vergeten worden, daar gaan we mee voor zorgen”, aldus de organisator.

Het wordt wellicht niet het laatste eerbetoon aan de renner. Op de begrafenis van dinsdag verscheen aan de zijde van de burgemeester van Heist-op-den-Berg Luc Vleugels ook ene Bruno Leclercq, de burgemeester van Briastre. Dat is het Noord-Franse dorpje van 650 inwoners waar Goolaerts de hartaanval kreeg die hem het leven kostte. “Onze dorpsgemeenschap is emotioneel intens betrokken bij het overlijden van Michael. Het was geleden van in 1985 dat Parijs-Roubaix door ons dorp passeerde en iedereen was die dag in feeststemming, maar dat sloeg dan plots om. Er liggen ondertussen heel wat bloemen op de plek van het drama. Er gaan stemmen op in ons dorp om een blijvende gedenkplaat op de plaats waar het gebeurd is te zetten, we zullen het de komende tijd vorm proberen te geven. Ook wij willen deze renner blijvend eer betuigen”, reageert Bruno Leclercq.

Focus op Kempense wielertraditie

Op de persconferentie over de tegenwoordig hoog aangeschreven 1.1-wedstrijd werden de toekomstplannen met de koers ook verder uit de doeken gedaan. “Het parcours loopt van Turnhout over Geel en Herentals tot in Heist-op-den-Berg, waar acht lokale rondjes gereden zullen worden. Zo passeren we niet alleen vier kantoren van onze hoofdsponsor, maar we grijpen die route ook aan om de grote wielertraditie in de Kempen in de verf te zetten”, aldus koersdirecteur Dieter Clerx.

“Want daar schort het de laatste jaren wat aan. Er schieten nog maar weinig koersen over. Ook de Scheldeprijs heeft het parcours nu verlegd zodat de Kempen niet meer aangedaan worden. Als het zo verder gaat, dreigt het Kempense wielerhart wat verloren te gaan. Tom Boonen sprak me er al over aan dat de Heistse Pijl nu nog de enige grote koers in de Kempen is die overblijft. We willen dus maximaal inzetten om de Kempen als wielerstreek in de kijker te zetten”, aldus Clerx.

In Geel en Herentals zal de koers over de Grote Markt passeren. Ook het standbeeld van de Herentalse wielerlegende Rik Van Looy zal in die laatste gemeente dan gepasseerd worden. “We willen de komende jaren die regiobranding nog verder uitwerken in samenspraak met toeristische partners, zodat we het parcours echt langs de mooiste plekjes in de Kempen kunnen laten rijden. Vanaf 2019 zal er ook een Heistse Pijl voor recreanten en wielertoeristen komen, zodat ook zij de Kempen kunnen ontdekken als wielerstreek”, kondigt Jef van den Bosch al aan.

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER