Bekende traditiezaak ruilt na 65 jaar Merksem in voor Schoten

Na bijna 65 jaar ruilt De Kaaspoort Merksem voor Schoten. Een van de oudste winkels van Merksem verlaat deze zomer zijn bekende hoekje achter het districtshuis om in de buurgemeente een grotere winkel te openen in het pand van de failliete Kaashoeve. “In de Paalstraat passeert in één uur meer volk dan hier op een hele dag”, zegt zaakvoerder Daniël Thirion.

Jan Auman

De Kaaspoort is een begrip bij zuivelliefhebbers en een echte Merksemse traditiezaak. Het was de familie Janssens die er de eerste kazen verkocht, toen ook al op de hoek van de Sint-Bartholomeusstraat en Borrewaterstraat. “Officieel is het niet, maar moeder Janssens wordt zelfs de uitvinder van de kaasschotel genoemd omdat ze als eerste verschillende soorten samenlegde en afwerkte met noten”, weet Daniël Thirion.

Zelf deed Thirion zijn intrede in de winkel als jobstudent. In 1993 werd hij zaakvoerder en liet hij De Kaaspoort verder tot bloei komen. In 2008 opende de winkel in Wijnegem ook een nieuw distributiecentrum voor de groothandel, van waaruit De Kaaspoort andere winkels en horecazaken in de wijde regio bevoorraadt.

Daniël Thirion verhuisde vijftien jaar geleden zelf al naar Schoten met zijn gezin en brengt vanaf juli ook zijn winkel over naar de buurgemeente. “We waren al een tijd in gesprek om collega-kaashandel De Kaashoeve van Ludo Van Kolen en echtgenote Monique Van Hulle in de Paalstraat over te nemen”, vertelt Thirion. “Tot onze verrassing legden zij zopas de boeken neer. De winkel is al bijna twee weken gesloten. Ik bereikte met curator Valère Vereecke, die het faillissement afhandelt, gelukkig snel een akkoord om het winkelpand van De Kaaspoort aan te kopen.”

Parkeergelegenheid

Dat Thirion Merksem de rug toekeert, heeft onder meer te maken met het gebrek aan voldoende parkeergelegenheid en de moeilijke bereikbaarheid van de winkel sinds de aanleg van het verkeersvrije plein voor het districtsthuis drie jaar geleden. Hierdoor viel de kortste verbinding met de Bredabaan weg voor klanten van De Kaaspoort.

“In vergelijking hiermee komen wij en onze klanten in Schoten in een luxesituatie terecht”, zegt Thirion. “Niet alleen zullen we er over 50% meer winkelruimte beschikken. Het pand van De Kaashoeve is ook ideaal gelegen midden in het populaire stuk van de Paalstraat, die nog echt bruist dankzij hippe modezaken en andere leuke winkels. Recht over de deur bevindt zich de bekende slagerij Willekens. En achteraan ligt vlakbij de grote en gratis parking ’t Ven.”

Personeel

Het winkelpand van De Kaashoeve is verouderd en te klein. “We gaan het serieus renoveren en uitbreiden”, zegt Thirion, die woensdag met een architect al de eerste opmetingen kwam doen. “We gaan muren uitbreken zodat er veel meer ruimte komt. Tegen juli zal het pand hopelijk klaar zijn. Tot dan blijven we gewoon open in Merksem. De twee verkoopsters van De Kaashoeve nemen we over. Zelfs een van de jobstudenten maakt de overstap.”

De Kaaspoort is lang niet de eerste winkel die Merksem inruilt voor Schoten. Om dezelfde redenen namen eerder al de kledingzaken ShirtCenter en Ajour (vroeger Josmar) en ook wijnhuis Van Durme hun intrek in het centrum van de buurgemeente.

De Kaaspoort, voorlopig nog Sint-Bartholomeusstraat 51-53 in Merksem, straks Paalstraat 60 in Schoten.