Vogelbescherming Vlaanderen heeft de statistieken van de 10 wildopvangcentra in ons gewest gebundeld.
AFP or licensors

Vlaamse wildopvangcentra vingen vorig jaar ruim 42.500 dieren op, egel meest binnengebracht

In 2023 hebben de Vlaamse wildopvangcentra in totaal 42.556 wilde dieren opgevangen. Dat blijkt uit cijfers van Vogelbescherming Vlaanderen. De egel staat veruit bovenaan op de lijst van meest binnengebrachte dieren.

Vogelbescherming Vlaanderen heeft de statistieken gebundeld van de 10 wildopvangcentra in ons gewest. Ze hebben vorig jaar samen 42.556 wilde dieren opgevangen. Het aantal is gestegen in vergelijking met 2022 (bijna 40.000 dieren), maar toen werden nog maar 9 van de 10 wildopvangcentra opgenomen in de telling. De cijfers vergelijken met voorgaande jaren is dus moeilijk.

"Ruim 42.500 opgevangen dieren over 10 centra klinkt niet veel, maar het is een groot getal", zegt Sam Liégeois van Vogelbescherming Vlaanderen. "Vooral in deze periode - het midden van de broedperiode - hebben de opvangcentra veel werk. Heel wat jonge dieren komen op eigen benen te staan en er is veel activiteit bij de dieren, waardoor ze bijvoorbeeld meer oversteken op de openbare weg."

"De leefgebieden van wilde dieren worden ook steeds kleiner, waardoor ze steeds dichter bij ons - de mens - moeten leven. Daardoor leven ze dichter bij de openbare weg, dichter bij katten en honden, en moeten ze vaker natuurgebieden oversteken."

Egelziekte

Van alle dieren was de egel met 8.412 exemplaren het dier dat het meest werd binnengebracht. Dat is voornamelijk te wijten aan de egelziekte, een nog onbekende bacteriële infectie die zweren en etterende wonden veroorzaakt, en aan verkeersongevallen, waardoor de jongen vaak achterblijven."

De top 6 van meest binnengebrachte dieren wordt aangevuld door vogelsoorten: de houtduif (5.996), de Turkse tortel (2.071), de merel (2.046), de kauw (1.923) en de huismus (1.687). Daarbij gaat het vaak om jongen die uit het nest zijn gevallen, verlaten zijn door de ouders, of gegrepen zijn door roofdieren zoals katten.

Over het aantal dieren dat terug vrijgelaten wordt nadat ze zijn binnengebracht in de wildopvangcentra heeft Vogelbescherming Vlaanderen geen cijfers.

Volgens Liégeois kan je zelf je steentje bijdragen om dieren te beschermen. "Je kan bijvoorbeeld je kat 's nachts binnenhouden tijdens het broedseizoen, je hond altijd aan de lijn houden, je ramen voorzien van stickers of een speciale onzichtbare markeerstift gebruiken zodat vogels niet tegen je raam vliegen. Elektrische afrastering is ook beter dan prikkeldraad." 

Naast wilde dieren werden vorig jaar ook nog eens 7.574 mishandelde, in beslag genomen of verloren huisdieren opgevangen in de wildopvangcentra. Daar krijgen ze de zorg die ze nodig hebben om opnieuw aan te sterken.

Meest gelezen