© REUTERS

Diamantairs: “Banken kunnen worden gedwongen om rekeningen aan te bieden”

Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de vertegenwoordiger van de diamantsector, zegt dat er aan een politieke oplossing wordt gewerkt om diamantairs klant te laten worden van een Belgische bank.

Christof Willocx

Margaux Donckier, woordvoerder van AWDC, reageert verbaasd op de uitspraken die een topfiguur in de financiële sector zaterdag in deze krant deed. De topfiguur stelde dat Belgische banken diamantairs niet als klant willen aanvaarden, onder meer omdat de risico’s op witwaspraktijken te groot zijn.

LEES OOK. Antwerpse diamantairs: befaamd in buitenland, verguisd in België

“We zijn verbaasd dat banken een oplossing proberen te vermijden”, zegt Donckier. “Afgelopen week vond er op politiek niveau een overleg plaats voor een oplossing voor het bankenprobleem waar onze sector nu al jaren wordt geconfronteerd. Dit is waarschijnlijk zeer tegen de zin van sommige banken, die op die manier zullen worden gedwongen om bankrekeningen aan te bieden.”

“De sector en de overheid hebben de risico’s die eigen zijn aan de diamantsector in kaart gebracht”, zegt Donckier. “We hebben ook de maatregelen opgesomd die moeten worden genomen om de risico’s in te dijken. De afgelopen week kregen we daarvoor de steun van verschillende politieke partijen.”

Er wordt bijvoorbeeld aan gedacht om binnen het Diamond Office, het controleorgaan voor de import en de export van diamant, een Compliance Offiicer aan te stellen, die de transacties van diamantairs extra controleert. De Compliance Officier zou die info moeten rapporteren aan banken, de diamantsector en de overheid.