Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

VS klagen Russin aan die namens Kremlin organisaties en politici probeerde te beïnvloeden

De aanklacht tegen Maria Butina die maandag bekend werd gemaakt.Beeld AP

De Amerikaanse justitie heeft een 29-jarige Russische vrouw gearresteerd en aangeklaagd omdat ze in opdracht van Moskou groepen in de VS zou hebben geïnfiltreerd en politici probeerde te beïnvloeden. Maria Butina zou hebben gehandeld in opdracht van een hoge Russische regeringsfunctionaris.

Butina, die in Washington woonde en studeerde aan de American University, werd zondag gearresteerd. Haar arrestatie werd uren na de top tussen president Trump en de Russische leider bekendgemaakt en komt enkele dagen nadat twaalf Russische inlichtingenfunctionarissen werden aangeklaagd in de VS wegens inmenging in de presidentsverkiezingen.

De arrestatie van Butina staat echter los van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de bemoeienis van het Kremlin in 2016 met de verkiezingen. Wie haar opdrachtgever was, wordt in de aanklacht niet met naam genoemd. Maar volgens het persbureau Reuters gaat het om Alexander Torshin, de onderdirecteur van de Centrale Bank. Dit heeft een bron die op de hoogte is van de strafzaak bevestigd.

Torshin werd onlangs op een sanctielijst gezet van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Volgens de Amerikaanse justitie werkte Butina samen met twee Amerikaanse burgers om de Amerikaanse politiek te beïnvloeden. Ook probeerde ze de wapenlobbygroep NRA te infiltreren. Op een foto is zij samen te zien met NRA-baas Wayne LaPierre.

Twitter bericht wordt geladen...

Pro-wapenorganisatie

Op haar Facebook-pagina is Butina ook veelvuldig te zien op bijeenkomsten die waren georganiseerd door de NRA. Ze is een oprichter van Rigth to Bear Arms, een Russische organisatie die opkomt voor het recht van burgers om wapens te bezitten. Volgens het Openbaar Ministerie organiseerde Butina onder andere diners in Washington en New York om in contact te komen met Amerikaanse politici. Zij probeerde zo, aldus de aanklacht, de regering en het parlement ‘te infiltreren om zo de agenda van de Russische Federatie te bevorderen’.  

Butina richtte haar pro-wapenorganisatie op in 2011. Sindsdien was zij betrokken bij het aanhalen van de banden met de NRA en andere Amerikaanse organisaties. Zo ontving zij in 2015 vooraanstaande NRA-bestuurders op de jaarlijkse bijeenkomst van Right to Bear Arms. Onder hen was NRA-president David Keene en David Clarke, oud-sheriff in de staat Wisconsin en tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 een grote aanhanger van Donald Trump. 

In een uitgelekte conversatie van Butina met een Russische functionaris, uit 2016, is te lezen hoe zij onder andere verslag uitbrengt van een diner met Amerikaanse politici en bestuurders van diverse organisaties. "Het etentje van gisteren liet zien dat de Amerikaanse samenleving verdeeld is als het gaat om Rusland", meldt Butina. "Politieke partij 1 is voor ons, de andere belangrijke partij is tegen: 50-50. Onze politieke actie hier is erg belangrijk."

'Politieke partij 1 is voor ons, de andere belangrijke partij is tegen. Onze politieke actie hier is erg belangrijk'
Butina in een uitgelekte conversatie

Butina werd vorig jaar in een profiel van de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast "de nieuwe vriend" genoemd van het Kremlin en Trumps Republikeinse partij. "Slechts een paar jaar geleden had Maria Butina een meubelzaak in Siberië", aldus de site. "Nu overlegt en dealt zij met deskundigen van denktanks in Washington, Republikeinse strategen en een Russische bankier die naar verluidt banden heeft met de georganiseerde misdaad."