Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Bestuur AA Gent steekt hand ook in eigen boezem na ontslag trainer Vanderhaeghe

Voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie geven tekst en uitleg over het ontslag van de trainer en de slechte prestaties van de ploeg.Beeld BELGA

AA Gent nam gisteren afscheid van Yves Vanderhaeghe (48), maar het beseft dat de coach niet de enige oorzaak was van de malaise. Het bestuur wijst de spelers op hun verantwoordelijkheid en belooft versterkingen in januari.

Het ontslag van Vanderhaeghe hing al een paar weken in de lucht, maar de 1-5 tegen RC Genk en de manier waarop die nederlaag tot stand kwam, kostte hem finaal zijn job. "We hebben daar lang over nagedacht", legde voorzitter Ivan De Witte gisteren uit. "We hebben het parcours van Yves vorig jaar altijd in beschouwing genomen, toen hij een geweldige prestatie heeft geleverd door de club van de veertiende naar de vierde plaats te loodsen. Daar hebben we nog altijd enorm veel waardering voor, daarvoor blijven wij hem dankbaar."

"Dit seizoen ging het op en af, om verstaanbare redenen, maar we kunnen er niet omheen dat we onze laatste drie thuiswedstrijden verloren hebben, twee keer zelfs met grote cijfers. Tegen Genk speelden we een lamentabele wedstrijd. Daardoor hebben we beslist een nieuwe start te nemen. Persoonlijk was ik liever doorgegaan met Vanderhaeghe, maar de omstandigheden hebben ons dat belet. Het gaat om een opeenstapeling van een aantal weken. Na alles wat er tegen Genk aan de hand was, moesten we ook aan onze supporters een signaal geven dat we verandering zullen doorvoeren."

Lees ook: AA Gent hoopt op Deense succescoach Jess Thorup

Proper afhandelen

Vanderhaeghe meed de pers gisteren bij het verlaten van de Ghelamco Arena, ontgoocheld als hij was. "We zijn allemaal mensen, dit was dan ook een moeilijk moment voor Yves", aldus De Witte. "Maar hij heeft op een heel rustige en waardige wijze zijn ontslag genoteerd. We hebben ook afgesproken dat we het allemaal heel correct gaan afhandelen. Ik zal in de toekomst ook altijd positief blijven spreken over de samenwerking met Vanderhaeghe."

'De spelers hebben de club in de steek gelaten, inclusief de coach'
Ivan De Witte, voorzitter AA Gent

De Witte weet dat niet alle schuld voor de slechte resultaten aan Vanderhaeghe kunnen worden toegeschreven. Vandaag stapt de Gentse preses naar de spelers. "Want die hebben de club in de steek gelaten, inclusief de coach." Die spelers spraken de voorbije weken nochtans hun steun uit aan de coach. "Ik wil bij de spelers ook nog wel eens luisteren wat er aan de hand is geweest", aldus De Witte. "Ik ben ontgoocheld, maar een voetbalclub blijft een complex verhaal, met individuen met hun eigen ambities en doelen. Het is zinloos om alles in één richting te wijzen. Wijzelf moeten ook zien wat we kunnen doen om één en ander te verbeteren."

Want voor alle duidelijkheid: De Witte blijft ambitieus. "We hebben pas één derde van de reguliere competitie achter de rug. Er komt nu een tweede derde, dan een transferperiode, vervolgens een laatste derde en de play-offs. Daarom wil ik de supporters ook vechtlust en gedrevenheid meegeven. We leggen ons niet neer bij de situatie."

Budget

Zo kijkt het bestuur ook in eigen boezem. "Er zal tijdens de wintermercato gecorrigeerd worden", verzekert De Witte. "En het goede nieuws is dat we daar de mogelijkheden voor hebben, anders zou dat een lege uitspraak zijn. We zijn er ons van bewust dat we wat zullen moeten doen en we hebben daar het nodige budget voor ter beschikking."

Lees ook

Geselecteerd door de redactie