© Johnny Geurts

Petitie om uitgewezen Nigeriaans gezin in Beverst te houden

Het verhaal van de Nigeriaanse Sedekat Saliu die samen met haar vier kinderen haar thuisland ontvluchtte, heeft veel teweeg gebracht in Beverst. “Ze heeft drie jaar lang gestreden om haar asielaanvraag rond te krijgen. Maar nu moet ze dus terug. Ze vreest voor haar leven en dat van de kinderen”, zegt Marlies Brepoels van de onthaalgroep voor vluchtelingen. Gisteren werd het gezin overgebracht naar het asielcentrum van Sint-Truiden. Er is nu een petitie opgestart om hen toch terug in Beverst te krijgen.

joge

De buurtbewoners in Beverst vrezen dat de gedwongen uitwijzing van het uitgeprocedeerde Nigeriaanse gezin snel zal plaatsvinden. “We moeten dus actie ondernemen om duidelijk te maken dat deze alleenstaande mama met haar vier kinderen zeker hier moet blijven. Ze zijn volledig geïntegreerd in de gemeenschap, de school en het verenigingsleven. Ze spreken ook allemaal goed Nederlands en nemen deel aan activiteiten in de buurt”, aldus de bezorgde buren.

Voor Sedekat Saliu (33) begon de lijdensweg in haar thuisland toen haar schoonfamilie aandrong op de besnijdenis van haar oudste dochter. “Er was veel geweld en gevaar toen ik dat weigerde. We moesten uit het dorp vluchten. Mijn ouders zijn in die periode gedood bij een bomaanslag van Boko Haram. Ondertussen verspreide de schoonfamilie ‘wanted’ posters om me te traceren”, zegt Sedekat.

Hoewel de overheid besnijdenis verbiedt, wordt het ritueel zwijgzaam voortgezet, zeker in de afgelegen dorpjes. “Ik heb geen thuis meer en geen familie in Nigeria. Als we terug moeten, vrees ik voor mijn leven en dat van de kinderen”, aldus de geëmotioneerde moeder.

“We vonden dat we iets moesten doen. Na de petitie in de school gaan we de papieren nu ook ter beschikking stellen in de kerken van Bilzen. En sinds gisteren is er een online petitie opgestart. Op die manier kunnen we via sociale media meer mensen bereiken en vragen om de hulpkreet te ondersteunen en het gezin te laten terugkeren naar Beverst”, vertelt initiatiefneemster Marlies Brepoels van de onthaalgroep voor vluchtelingen.

De petitie tekenen kan via de facebookgroep ‘Help Jeminat (12) en haar gezin om in België te blijven!’