Steeds meer 65-plussers op de motor

Nieuws
Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.
anp
donderdag 25 april 2024 om 01:05
Afbeelding
beeld anp

Begin dit jaar stonden er in Nederland 108.000 motorfietsen op naam van iemand van 65 jaar of ouder. Daarmee is dit aantal in vijf jaar met ruim de helft gestegen. De toename van ouderen op de motor is ook te merken in het rijbewijsbezit. Het aantal 65-plussers met een motorrijbewijs is in vijf jaar met 28 procent gestegen tot 370.000 mensen.

Het zijn daarbij niet alleen de zestigers die gebruikmaken van zo’n snelle tweewieler. Volgens het CBS hebben vooral 75- tot 85-jarigen steeds vaker een motorfiets op hun naam staan. Met 17.000 waren dit er 80 procent meer dan begin 2019.

Verder valt op dat de oudere motorrijders ook vaker op een oude motorfiets rijden. Ruim een kwart van de motorfietsen van 65-plussers is zelfs veertig jaar of ouder.

Ook in andere leeftijdsgroepen stijgt het motorbezit, ziet het statistiekbureau. In totaal telde Nederland op 1 januari 703.000 motorfietsen. Dat is 9 procent meer dan vijf jaar eerder en bijna 2 procent meer dan begin 2023. Bijna de helft van de motorbezitters is tussen de 45 en 65 jaar oud, weet het CBS ook. En gemiddeld is twee op de tien motorrijbewijshouders een vrouw. Hun aantal is tussen 2019 en 2024 met ruim een tiende gestegen.

Eerder werd al duidelijk dat de verkoop van motorfietsen afgelopen jaar flink is gestegen. Volgens RAI Vereniging en BOVAG was zelfs sprake van het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010.

‘Hoewel motorrijden vaak wordt geassocieerd met plezier en ontspanning, wordt het steeds vaker gezien als een serieus alternatief voor auto’s of openbaar vervoer, vooral in woon-werkverkeer’, klonk het bij de brancheorganisaties. Ze telden vorig jaar 17.501 nieuwe motorfietsen die op kenteken zijn gezet. Dat is 13 procent meer dan een jaar eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinen sloegen vorig jaar bijna 2800 keer station over

Treinen van NS zijn vorig jaar 2788 keer voorbijgereden aan een station waar ze eigenlijk hadden moeten stoppen. Op een totaal aantal stops van 12 miljoen is dat 0,02 procent, meldt de NS zaterdag.

Afbeelding

Bedrijfspand Oss geheel uitgebrand, brand nog niet onder controle

Het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is tot de grond toe afgebrand, maar de brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. Dat meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdagochtend. De naastgelegen panden zijn gespaard gebleven.

Afbeelding

Blinken: Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in..

Afbeelding

Grote brand bij bedrijf Oss nog steeds niet geblust na 24 uur

De grote brand bij distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na 24 uur nog steeds niet onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brandweer is er al sinds vrijdagochtend 04.30 uur aan het blussen.

Afbeelding

Indonesië gaat 10.000 mensen permanent verhuizen om vulkaan

Indonesië gaat circa 10.000 inwoners van het vulkaaneiland Ruang permanent verhuizen. De reden is dat er zorgen bestaan over nog meer uitbarstingen in de nabije toekomst, nadat de zeer actieve vulkaan recent al de nodige schade aanrichtte.

Afbeelding

Meer aandacht voor veiligheid tijdens dodenherdenking

In heel Nederland zijn zaterdag bijeenkomsten en plechtigheden in verband met dodenherdenking. Om 20.00 uur is het twee minuten stil om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.