Gevangeniswezen

Meerdere gewonden na vechtpartij in Antwerpse gevangenis

© BELGA

Bij een zware vechtpartij in de overbevolkte gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat zijn dinsdagmiddag meerdere gewonden gevallen.

Joris van der Aa

Het incident in de Begijnenstraat speelde zich dinsdag af tijdens de wandeling. Volgens betrouwbare bronnen binnen het gevangeniswezen begon het incident nadat verschillende objecten over de gevangenismuur werden gegooid, zo meldt de Gazet van Antwerpen. Enkele gedetineerden probeerden die spullen te bemachtigen, waarop een vechtpartij ontstond.

Daarop zouden vanuit verschillende cellen messen naar beneden gegooid zijn, waardoor het incident snel uit de hand liep. Meerdere gedetineerden liepen steekwonden op. Advocaten die op het moment van de feiten in de gevangenis aanwezig waren, zagen hoe een hevig bloedende gedetineerde afgevoerd moest worden.

Het personeel van de gevangenis in de Begijnenstraat verwittigde de politiediensten. De Mobiele Eenheid (ME) en het snelleresponsteam (SRT) van de Antwerpse politie kwamen ter plaatse om de orde te herstellen. De agenten moesten een tachtigtal gedetineerden weer naar hun cel brengen.

In een reactie bevestigt het Gevangeniswezen de feiten, maar nuanceert ze die wel. “De wandeling verliep onrustig en er werd vastgesteld dat er tafelmessen vanuit de cellen op de wandeling werden gegooid. Daarom werd onmiddellijk bijstand gevraagd van de politie, die de nodige ondersteuning heeft geboden om de gedetineerden te laten binnenkomen. Daarna keerde de rust terug. Twee gedetineerden bleken lichte snijwonden te vertonen en werden naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging”, aldus woordvoerder Tom Van Wynsberge. Volgens hem werden de messen nadien gerecupereerd.

Overbevolking

Het incident leidt opnieuw tot spanningen in de Antwerpse Begijnenstraat, de meest overbevolkte gevangenis van het land. Momenteel verblijven er ongeveer 670 gevangenen in de Begijnenstraat, terwijl er maar een capaciteit is voor iets meer dan 420 gedetineerden.

In de Belgische gevangenissen moeten er een tachtigtal gedetineerden noodgedwongen op de grond slapen. De helft van de grondslapers bevindt zich in de sterk verouderde Antwerpse gevangenis. De vakbonden van de cipiers voerden deze week nog actie tegen de erbarmelijke staat van het gevangenisgebouw.