De Israëlische zangeres Eden Golan stoot met haar lied 'Hurricane' door naar de finale van het Songfestival

Kan Israël het Songfestival winnen? "Zou grote problemen veroorzaken bij de organisatie"

Ondanks vele protesten, is Israël één dag voor de grote finale plots een favoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen. "Het is niet meer ondenkbaar dat Eden Golan de wedstrijd wint en dat zou een probleem kunnen zijn voor het voortbestaan van de liedjeswedstrijd", zegt Songfestivalkenner Jonathan Hendrickx. 

Er wordt al maanden veel gezegd en geschreven over de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Artiesten van over de hele wereld riepen eerder op tot een boycot en er waren ook pro-Palestijnse protesten tijdens het festival in Zweden. 

Toch kwam de finaleplaats voor Israël niet als een verrassing voor Jonathan Hendrickx. Hij is mediaonderzoeker aan de universiteit van Wenen en volgt het Songfestival in Malmö. “Je kan op het Songfestival niet tegen een land stemmen. Zelfs met een gepolariseerd conflict als dat in Gaza is het niet zo moeilijk om een kleine harde kern van grote fans te vinden die massaal voor Israël stemmen”, zegt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1.  

BEKIJK - de act van Israël tijdens de tweede halve finale

Videospeler inladen...

Uit de gelekte uitslag van de Italiaanse televoting tijdens de tweede halve finale, zou blijken dat 40 procent van de Italiaanse stemmen naar Israël ging. Op de tweede plaats staat Nederland met zo’n 7 procent van de stemmen. RAI liet ondertussen weten dat de getoonde resultaten niet volledig waren, maar het is duidelijk dat Israël afgetekend aan de leiding stond. 

"Muziek is niet altijd doorslaggevend"

Ondanks de protesten tegen de deelname van Israël, wordt er dus toch massaal voor het land gestemd. "De muziek is zeker niet altijd het enige doorslaggevende element op het Songfestival", zegt Hendrickx.

"Dat is nooit echt het geval geweest. Mensen stemmen vooral op een land, minder op een lied. Denk bijvoorbeeld aan Oekraïne twee jaar geleden. Dat land won met de grootste televotingscore ooit in de geschiedenis van het Songfestival. Ze hadden toen zeker niet het beste nummer, maar wonnen de sympathie van het publiek door de oorlog in hun land."

Het Songfestival is trouwens van oorsprong een politieke wedstrijd. “Het is opgericht om Europese omroepen samen te brengen op een strijdtoneel met muziek in de hoofdrol. We zien dat vandaag nog steeds gebeuren, in de meest extreme vorm die we ooit hebben meegemaakt.”  

Wat als Israël het Songfestival wint?

Het is volgens Hendrickx niet ondenkbaar dat Israël zaterdag het Eurovisiesongfestival zal winnen. “Als Israël hoog scoort bij het publiek en ook nog een klein beetje steun krijgt van de vakjury, bestaat de kans dat Israël het Songfestival wint. Kroatië is nog steeds de grote favoriet bij de bookmakers, maar ik acht het niet volledig onmogelijk dat Israël het toch haalt.” 

Een Israëlische overwinning zou voor het Eurovisiesongfestival een groot probleem kunnen zijn, denkt Hendrickx. "Als Israël wint, kan dat ertoe leiden dat bepaalde omroepen zich volgend jaar zullen terugtrekken uit de wedstrijd. Dat zou dan een domino-effect kunnen veroorzaken. In het meest extreme geval zou het Songfestival zelfs kunnen ophouden te bestaan."

BELUISTER - het gesprek met Jonathan Hendrickx op Radio 1

Meest gelezen