© belga

Dit is de spectaculairste stand op Batibouw: Kontichse firma bouwt in 7,5 uur tijd huis met twee verdiepingen

Dé spektakelstand op Batibouw is die van Quackels Woningbouw uit Kontich. Het bedrijf bouwde een volledig huis inclusief keuken met twee verdiepingen, geflankeerd door een Minerva-oldtimer.

Kristin Matthyssen

Marc Quackels, zijn vrouw Isabelle en zoon Tarquin kregen al veel complimenten. “We hebben dit huis in 7,5 uur opgebouwd. Dat is ook onze specialiteit: wij produceren in zes dagen tijd alle panelen voor een huis met twee verdiepingen. Zo'n huis wordt dan ook nog eens heel snel rechtgezet. In zeven weken tijd ligt er zeep in uw zeepbakje, zeg ik altijd. Doordat wij industrieel fabriceren - elke vier dagen bouwen wij ergens een huis - zijn onze loonkosten laag. Hierdoor liggen onze prijzen voor nieuwbouw 30% lager dan in de traditionele woningbouw.”

Quackels bouwde al huizen in Canada. Die werden in containers naar daar gebracht. “Bisschop Bonny is in onze fabriek komen kijken”, zegt Marc Quackels. “Ik heb hem voorgesteld om in snelvaart de ontbrekende tweede toren op de kathedraal van Antwerpen te bouwen, mocht hij dat wensen, maar Bonny is daar niet op ingegaan.”

De bekende Quackels-villa met Canadese look op de Prins Boudewijnlaan in Kontich waar het bedrijf zijn burelen heeft, wordt binnenkort afgebroken en vervangen door een moderne villa. “De mensen willen nu platte daken.”

De rode Minerva uit 1930 die op de stand staat, is van Jozef Quackels, de vader van Marc die Minerva's verzamelt. “We hebben die oldtimer er gezet om het verschil tussen artisanale en industriële arbeid te tonen. Mochten de moderne auto's zoals deze oude Minerva met de hand gemaakt worden, dan zouden ze onbetaalbaar zijn.”

De Minerva behoorde vroeger toe aan de zuster van Louis Coetermans, een omstreden Antwerpenaar die rijker was dan de zee diep.