Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Hongarije verbiedt dakloos zijn, politie mag bezittingen daklozen vernietigen

Hongaars premier Viktor Orban.Beeld REUTERS

Het is voortaan verboden op straat te slapen in Hongarije. De regering van premier Viktor Orbán heeft daartoe een nieuwe wet gestemd. Volgens Orbán zal het de situatie voor daklozen verbeteren.

Een nieuwe wet maakt op straat slapen dus illegaal in Hongarije. Als de politie op 90 dagen tijd drie waarschuwingen geeft aan iemand die toch op straat slaapt, vliegt die persoon naar de gevangenis. Opvallend: de politie mag in dat geval  ook de bezittingen van mensen die op straat slapen vernietigen.

Volgens Viktor Orbán, de premier van Hongarije, is dit een goede maatregel. Hij benadrukt dat de overheid ook 9 miljard forint (27, 9 miljoen euro) heeft vrijgemaakt voor daklozen, waarvan 300 miljoen forint (929.640 euro) voor opvang.

Niet iedereen ziet het echter zo rooskleurig. Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch denken dat de maatregel in strijd is met de mensenrechten. Ook in Hongarije klinkt kritiek. Gabor Ivanyi, de leider van een lokale daklozenorganisatie, zegt dat de overheid “mensen schrik aanjaag”.