Direct naar artikelinhoud
Terreur

Donald Trump op nippertje ontsnapt aan aanslag door IS

Amerikaans president Donald Trump ontsnapte vorig jaar aan een aanslag op de Filipijnen.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is vorig jaar maar net ontsnapt aan een aanslag door IS. De Amerikaanse geheime dienst kon de moordpoging op het laatste moment verijdelen.

De verijdelde aanslag dateert al van november 2017, toen Trump in de Filipijnse hoofdstad Manila was voor de ASEAN 50 Top, de top van de Zuidoost Aziatische landen. Het nieuws werd tot nog toe stilgehouden tot National Geographic het afgelopen zondag naar buiten bracht in een uitzending gewijd aan de Amerikaanse geheime diensten.

Volgens National Geographic werden de dagen voor Trump in Manila aankwam online al verschillende bedreigingen geuit aan zijn adres. Zo was er een tweet met de boodschap “Ik ben in Manila op hetzelfde moment als Trump. Ik offer me op voor de ploeg" bij een foto van Lee Harvey Oswald, die Trumps voorganger John F. Kennedy dood schoot.

Diezelfde dagen stuurde IS ook meerdere video's de wereld in waarin Trump in niet mis te verstane bewoordingen bedreigd werd. Agenten van de geheime dienst ontdekten dat één jihadist zich in Manila verborg, vlak bij het hotel waar Trump verbleef. Amper 20 minuten voor Trump zou landen, slaagden ze erin de man te onderscheppen in een park.