De regen veroorzaakte vooral in het noordoosten van ons land en in Zuid-Nederland veel overlast (foto ter illustratie).
Foto: Belga

Ondergelopen kelders in Lanaken, huis uitgebrand in Meerle: schade door bliksem en felle regen

Felle regen en onweer hebben vooral in de provincie Limburg wateroverlast veroorzaakt. In Lanaken, aan de grens met Nederland, is in een uur tijd 88 liter water per vierkante meter gevallen. Tientallen kelders zijn onder water gelopen. In Meerle, in de provincie Antwerpen, is een huis uitgebrand na een blikseminslag. Ook in het zuiden van Nederland ging het onweer stevig tekeer, met grote hagelbollen en heel wat wateroverlast. 

Gisteravond en afgelopen nacht hebben felle regen- en onweersbuien verschillende plaatsen in het land geteisterd. Lokaal is er erg veel regen op korte tijd gevallen. Op sommige plaatsen in Limburg viel meer dan 50 mm water per vierkante meter, volgens weerman Bram Verbruggen.  

De regen heeft vooral in Limburg wateroverlast veroorzaakt. In Lanaken, aan de grens met Nederland, is volgens burgemeester Marino Keulen (Open VLD) een recordhoeveelheid neerslag gevallen. De hevige regen deed zich voor tussen 19 en 20 uur. Vooral straten en ander publiek domein werd blank gezet.

"Wadi's, goed onderhouden rioleringsbuizen en bewoners die hun eigendommen met zandzakken hadden beveiligd, hebben erger voorkomen. Dat na een half uur de intensiteit van de regenval minderde, hielp ook", aldus Keulen. "Brandweer en technische dienst hebben donderdagavond meer dan hun best gedaan. Momenteel kunnen de rioleringsbuizen weer volop hun werk doen en regenwater afvoeren."

Volgens een voorlopige balans zijn in heel Lanaken een tiental kelders ondergelopen. In Veldwezelt liep het water ook binnen in de woonkamer van een huis.

Riemst en omstreken zaten een hele nacht zonder straatverlichting. In Beverst, een deelgemeente van Bilzen, is een straat onder water gelopen. In Maasmechelen liep het kruispunt van de Rijksweg met de Ringlaan en de Rodenbachstraat onder water.

Ook de brandweerzone Zuid-West-Limburg had de handen vol. Er waren onder meer interventies in Diepenbeek, waarvan eentje door een blikseminslag. "Ook in Groot-Hasselt was er een blikseminslag, waarbij er enkel schade is aan de elektriciteit. Er zijn ook enkele kelders ondergelopen", zegt Gretel Kerkhofs, woordvoerder van de brandweerzone Zuid-West Limburg. In Beringen liep het water binnen in Beringen Medisch Centrum en in een woning.

Huis in Meerle onbewoonbaar na blikseminslag

In Meerle, in de provincie Antwerpen, is een woning onbewoonbaar verklaard na een blikseminslag. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen door het dak van het getroffen huis naar buiten. Brandweerteams uit België en Nederland kregen het vuur al bij al snel onder controle, maar toch is de schade aan de woning erg groot. Een deel van het dak is weggebrand en ook de zijgevel raakte beschadigd.

In de getroffen woning wonen zes mensen. Twee van hen, onder wie een hoogzwangere vrouw, zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Bekijk: De brandweer meet de schade op

Videospeler inladen...

Wateroverlast in zuiden van Nederland

Ook het zuiden van Nederland kreeg te maken met wateroverlast, daar stonden verschillende straten blank. In een Zuid-Limburgs dorp heeft een modderstroom huizen beschadigd. Door een blikseminslag reden er gisteravond urenlang geen treinen op een lokaal spoor en stonden verschillende snelwegen onder water.

Bekijk: Het onweer zette straten blank in het oosten van ons land en in het zuiden van Nederland

Videospeler inladen...

Welk weer krijgen we vandaag?

Vandaag is het eerst nog zwaarbewolkt met regen die langzaam wegtrekt richting Nederland. In de loop van de dag verschijnen er vanaf het zuiden opklaringen. In het binnenland is ook nog een enkel buitje mogelijk. Het wordt minder zacht: we halen maxima tussen 11 en 15 graden.

Vanavond en vannacht wordt het droog met brede opklaringen en tegen de ochtend meer wolkenvelden vanaf het zuiden. Het koelt flink af met minima van 0 tot 5 graden in de Ardennen en van 3 tot 8 graden in Vlaanderen.

Morgen is het eerst nog droog met opklaringen maar in de loop van de dag wordt het vanaf het zuiden zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. Lokaal kan daar een onweer bij zitten. De maxima schommelen tussen 12 en 17 graden bij een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Zondagochtend zijn er opklaringen maar lokaal ook wat nevel of mist. Hierna neemt de bewolking toe en kan er lokaal een bui vallen. Vooral tegen de avond kunnen er wat meer buien vanaf Frankrijk het land in trekken. We halen 13 tot 18 graden bij een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Maandag blijft het wisselvallig met kans op buien en maxima tussen 13 en 18 graden.

Meest gelezen