Vier vrouwelijke nieuwslezers starten rechtszaak tegen Britse omroep BBC

© Shutterstock

Vier nieuwslezers van BBC hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Britse omroep. De vier vrouwen zijn van mening dat ze hun baan bij BBC News Channel ten onrechte zijn kwijtgeraakt na een “gemanipuleerde” sollicitatieprocedure.

tg
Bron: BELGA

Martine Croxall, Annita McVeigh, Karin Giannone en Kasia Madera waren presentatoren op tv-kanalen van BBC, maar ze speelden die functie kwijt nadat de binnenlandse en internationale nieuwskanalen van de omroep werden samengevoegd. De vrouwen hadden zich aangemeld om presentator te worden op het gefuseerde nieuwskanaal, maar beweren dat de uitkomst van het sollicitatieproces al op voorhand vaststond.

De vrouwen, tussen 48 en 55 jaar oud, stellen ook dat ze door het wervingsproces te maken kregen met discriminatie op basis van leeftijd en geslacht. Ook stellen ze dat ze minder loon kregen dan mannelijke collega’s in een gelijkaardige functie. BBC ontkent de claims en zegt dat het wervingsproces “rigoureus en eerlijk” is verlopen.

BBC werd eerder al door een presentatrice aangeklaagd in een dispuut over de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke presentatoren. De Britse publieke omroep verloor in 2020 een rechtszaak van journaliste Samira Ahmed, die stelde dat ze minder geld kreeg dan mannelijke collega’s die hetzelfde werk uitvoerden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen