Het Zwitserse Trösch investeert meer dan 400 miljoen in Lommel.© Dick Demey

Buitenlandse investeringen dalen overal, behalve in Limburg

Brussel/Hasselt -

België heeft het aantal buitenlandse directe investeringen in 2023 zien dalen met 8 procent tot 215 aangekondigde investeringen. Maar het aantal banen dat daarmee gepaard ging, daalde met 39 procent tot 4.918. Limburg blijkt een buitenbeentje: hier stegen de buitenlandse investeringen spectaculair.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Barometer van de Belgische Attractiviteit’, een onderzoek waarmee EY peilt naar de aantrekkelijkheid van ons land als investeringslocatie. Vergeleken met andere Europese landen, houdt België in aantal investeringen nog redelijk stand: een terugval met 8 procent. Tot nader orde komen de buitenlandse directe investeringen dus niet op gang na corona. De verklaring moet gezocht worden in internationale investeringen die vertragen door tegenvallende economische groei, hoge inflatie, wereldwijd oplopende geopolitieke spanningen en aanhoudend hoge energieprijzen.

Deze spanningen zijn in heel Europa voelbaar. In andere landen was de daling nog scherper, zodat België in de rangschikking nog weet te stijgen van stek negen naar acht. De extra jobs die gepaard gaan met deze investeringen vallen voor België wel erg tegen. In vergelijking met een jaar eerder zakken die met 39 procent tot 4.918.

Limburg buitenbeentje

Over provinciale cijfers beschikt de studie van EY niet. Maar die zijn voor Limburg wel te vinden in de recente tussentijdse evaluatie van het actieplan SALKTurbo en cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT). Ook in Limburg daalde het aantal buitenlandse investeringen: van 48 in 2022 naar 29 in 2023.

Maar het investeringsbedrag steeg in Limburg dan weer spectaculair. Dat is in 2023 bijna verdubbeld tot 1,06 miljard euro. Daarmee verwerft Limburg een aandeel van maar liefst 21,6 procent van de totale directe buitenlandse investeringen in Vlaanderen. In Vlaanderen daalde het totale investeringsbedrag van 5,3 tot 4,9 miljard euro.

De uitstekende Limburgse resultaten zijn onder meer te danken aan de grote investeringen die het Turkse Ciner en het Zwitserse Trösch uitvoeren in Lommel in de productie van glas. (dc)

LEES OOK: Minder buitenlandse investeringen in Limburg, maar dat is niet noodzakelijk slecht nieuws

LEES OOK: Vijf miljoen Vlaamse steun voor nieuwe glasfabriek in Lommel van Turkse groep

LEES OOK: Wat heeft SALKTurbo tot nog toe opgeleverd? Meer mensen aan het werk, maar productiviteit hapert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer