© Bart Van den Langenbergh

“Met onze module is het gedaan met slijpen in muren en vloeren voor nutsvoorzieningen”

De twee jonge ondernemers Benjamin Eysermans (27) en Axel van der Donk (27) bedachten een nieuwe methode om nutsvoorzieningen voor appartementen in een module samen te brengen. Hun bedrijf Bao Living opende bij de firma vanhout.pro op de Everdongenlaan in Turnhout een showroom.

BART VAN DEN LANGENBERGH

In de meeste appartementen zitten de nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit, verwarming en ventilatie, verwerkt in de muren en in de vloeren. Het start-up bedrijf Bao Living van Benjamin Eysermans uit Mol, en Gentenaar Axel van der Donk wil daar komaf mee maken. De twintigers, die beiden in Antwerpen wonen, ontwikkelden een zogenaamde Slimme Aanpasbare Module (SAM), een vernieuwende methode om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen.

"Bij SAM zitten alle nutsvoorzieningen allemaal samen in een aanpasbare module met maximum 18 verschillende kasten", legt Benjamin Eysermans uit. "De keuken en de badkamer grenzen aan die module. Zowel de toestellen als de leidingen zijn weggewerkt in elegante kasten en zijn onzichtbaar. Deze nieuwe manier van ontwerpen en bouwen maakt het mogelijk om binnenmuren weg te laten of te slopen. En bij problemen moet de loodgieter of elektricien geen muren of vloeren meer openbreken of -slijpen. Ze kunnen gewoon de module openen waardoor alle toestellen, kabels en leidingen bereikbaar zijn."

Dertig procent goedkoper

© Bart Van den Langenbergh

Bao Living ging voor de productie van SAM in zee met het bouwbedrijf vanhout.pro, een onderdeel van de Groep Van Roey, in Turnhout. In een voormalige lakstraat van het bedrijf installeerden de jonge ondernemers een gloednieuwe showroom met een prototype van een appartement met zo'n module.

"Door deze modules in een geautomatiseerd atelier te laten produceren, zijn ze hierdoor zo'n dertig procent goedkoper dan de klassieke manier om nutsvoorzieningen te installeren. De installatie ter plaatse vraagt ook minder tijd", zegt Benjamin Eysermans. "Het is ons doel om dit jaar nog vijf units te installeren, eerst in Antwerpen en in Gent. Op een termijn van twee jaar willen we met SAM naar de Nederlandse markt gaan en ons ook richten op studentenkamers of op kantoren die naar appartementen worden omgevormd."

Kleiner wonen

Benjamin Eysermans en Axel van der Donk leerden elkaar kennen aan de Antwerp Management School. Hun start-up Bao Living vloeide in 2015 voort uit hun thesis. Na twee jaar sleutelen en ontwerpen, gaan de eerste modules nu in productie. "In de hele wereld maar ook België is er een forse bevolkingsgroei in steden", denkt Benjamin Eysermans. "Als we met meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, betekent dat ook dat de woonoppervlakte kleiner wordt. In 2005 waren nieuwbouwwoningen nog gemiddeld 102 vierkante meter groot, ondertussen is dat nog maar 70 vierkante meter. Daarom moeten we creatieve oplossingen bedenken om betaalbaar en duurzaam te kunnen wonen."

www.baoliving.com