Direct naar artikelinhoud

Tienduizenden mensen willen niet evacueren terwijl grootste vulkaan op Bali elk ogenblik kan uitbarsten

Omwonenden slaan op de vlucht nu de vulkaan volgens specialisten elk ogenblik kan uitbarsten. Al ruim 50.000 mensen verlieten hun woning, driemaal meer dan de autoriteiten aanvankelijk hadden verwacht.Beeld epa

Volgens de Balinese autoriteiten kan de vulkaan op Mount Agung elk ogenblik uitbarsten. Daarom zijn al ruim 50.000 mensen geëvacueerd, een veelvoud van wat de autoriteiten hadden verwacht. Rond de krater werd een perimeter van 12 kilometer ingesteld, gisteren zorgde de vulkanische activiteit voor zware bevingen op het toeristische Indonesische eiland.

"De laatste analyses wijzen erop dat de seismische energie van Mount Agung toeneemt en dat een uitbarsting nakend is", zo verklaarde het nationale vulkanologisch centrum. "Maar niemand kan precies voorspellen wanneer er een uitbarsting komt".

Tienduizenden mensen willen niet evacueren terwijl grootste vulkaan op Bali elk ogenblik kan uitbarsten
Beeld afp

Voor de duizenden geëvacueerden wordt noodopvang georganiseerd in gemeentehuizen en sportzalen van scholen. Verwacht wordt dat nog meer omwonenden op de vlucht zullen slaan. "Het grote probleem is dat we niet kunnen voorspellen hoeveel mensen zullen vluchten", stelt Putu Widiada van het noodagentschap in het district Klungkung.

"Indien het aantal evacuaties onze maximumcapaciteit overschrijdt, zullen we vragen dat elke openbare ruimte in het district zich voorbereidt om als evacuatiekamp ingericht te worden". Het Indonesische rampenagentschap heeft voedsel en logistieke hulp naar het gebied gestuurd en vraagt het publiek schenkingen te doen.

Tienduizenden mensen willen niet vertrekken

Ondanks onmiddellijk gevaar willen tienduizenden mensen niet vertrekken in het gebied rond de vulkaan. Meer dan 62.000 bewoners weigeren volgens de autoriteiten de streek te verlaten. Velen onder hen vrezen blijkbaar dat hun vee of ander bezit zal gestolen worden.

Tienduizenden mensen willen niet vertrekken
Beeld afp

Volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst stellen de bewoners die ondanks alle waarschuwingen blijven, zich bloot aan extreem groot gevaar. "De pyroclastische stromen kunnen zich met een snelheid tot 300 kilometer per uur voortbewegen", zei woordvoerder Sutopo Nugroho. Indien het tot een dergelijke gloedwolk komt, worden de mensen gewoon "overrompeld".

Indonesië telt 130 actieve vulkanen, meer dan welk ander land. Veel Indonesiërs wonen in de buurt van vulkanen omdat de lavastromen de grond vruchtbaar en dus geschikt voor landbouw maken.