donderdag 17 januari 2019 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ANALYSE

Viva Vanaken, Eviva Pozuelo

De Gouden Schoen is er in 2018 eentje in schoenmaat 45,5 en komt voor de vierde keer in de geschiedenis naar een Limburgse voetballer. Lon Polleunis, Eric Gerets, Lei Clijsters… het is een mooi rijtje om aan te vullen.

Hoera Hans. Viva Vanaken.

Met 20 doelpunten en evenveel assists in 50 wedstrijden - alle competities meegerekend – was Vanaken het kloppende hart van landskampioen Club Brugge. Efficiënt én stijlvol, intelligent én topfit, hard werkend én mentaal sterk: de Lommelse topper heeft het allemaal. Dat moeten ook zijn collega’s gevonden hebben, vorige zomer kroonden zij hem al tot Profvoetballer van het Jaar voor het seizoen 2017-2018.

Te traag, te sloom, te braaf… Hans Vanaken denkt sneller dan de tegenstrever en voetbalt alle vooroordelen op een hoopje

Veel bescheidener dan de 26-jarige Hans Vanaken zal je de laureaten niet vinden. Opgegroeid in een Limburgse voetbalfamilie, waar hij als kind ‘Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’ als leefregel meekrijgt. Bescheiden maar ook vastberaden, want altijd moeten vechten tegen vooroordelen. Te traag, te sloom, te braaf… Hij voetbalde ze de voorbije seizoenen allemaal op een hoopje. Want bij elke stap hogerop overwon Vanaken met sprekend gemak voorbehoud en vooroordelen.

Gevormd in de jeugdopleiding van Lommel SK en PSV en gepolijst bij de toenmalige tweedeklasser Lommel United, zette hij de stap naar eersteklasser Lokeren. Hij bedankte coach Peter Maes prompt voor het vertrouwen met een legendarisch debuut. Twee onvergetelijke goals en een uitzege op Anderlecht werden de voorbode van een schitterende carrière. Want ook de stap naar topclub Club Brugge verteerde hij moeiteloos. Vanaken denkt sneller dan de tegenstrever, op het hoogste niveau maakt dàt het verschil.

Benieuwd of de Rode Duivel zich straks ook aan de volgende stap in zijn carrière waagt. Vanaken zit op zijn 26ste immers nog niet aan zijn top. Ook al zullen er nu weer genoeg criticasters de hakbijl achter de rug klaar houden, wij zijn ervan overtuigd dat hij in elke grote Europese competitie zijn rol kan spelen.

Leve Lommel. Leve Limburg. KRC Genk bleef in Puurs met lege handen achter maar scoorde wel sterk in de breedte met vier spelers in de top 10. Al had Alejandro Pozuelo (8 goals en 26 assists in 56 wedstrijden) meer verdiend dan brons en zelfs iets minder dan de helft van het puntenaantal van de laureaat. Cijfermatig is Pozuelo meer aangever dan afmaker, in vergelijking met Vanaken. Gevoelsmatig meer artiest, met alle franjes en grillen die daarbij horen. In ieder geval iemand waarvoor iedere voetbalfan naar het stadion komt. En waarop elke andere Belgische club stikjaloers is.

De goednieuwsshow rond Pozuelo is een sterk signaal naar de eigen achterban toe. Ambitie duid je niet met holle slogans maar met een krachtdadig beleid

Eviva Pozuelo. In Genk lag men niet wakker van het Gala, daar was het feestje ’s middags al gebouwd. De zucht van verlichting leek een windvlaag, toen de aanvoerder bekendmaakte dat hij zijn toekomst in de Luminus Arena ziet. Twee dagen voor de derby op Stayen eindelijk rust in de keet. Het schrappen van de opstapclausule tijdens de huidige mercato is niet alleen in het dossier Pozuelo belangrijk. Het is ook een sterk signaal naar de rest van de groep. KRC Genk maakt het seizoen af met de huidige kern, makelaars mogen zich al op de zomermercato richten.

Een zichtbaar opgeluchte Pozuelo lijkt klaar om eind mei de échte hoofdprijs te pakken. En dan hebben we het niet over de ‘Profvoetballer van het jaar’. KRC Genk gaat dit seizoen vol voor de landstitel, TD de Condé kreeg zich gisteren voor de eerste keer ook over de lippen. Met deze groep is dat een realistische ambitie.

Met de hoofdprijs van 30 miljoen euro, die vasthangt aan deelname aan de Champions League, is de inzet hoog. Het plaatst ook de inspanningen die Genk deed om Pozuelo aan boord te houden in een ander daglicht. Het Genkse beleid zet zwaar in op de kwaliteit die ze al in huis heeft. Minder riskant dan gokken op extra transfers. Bovendien is de goednieuwsshow rond Pozuelo ook een sterk signaal naar de eigen achterban toe. Ambitie duid je niet met holle slogans maar met een krachtdadig beleid. Op dat vlak zit het al een poos snor.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws