Herbeleef de tweede halve finale van het Songfestival: België haalt finale niet, Nederland en Israël plaatsen zich wel

In de Zweedse stad Malmö heeft België zich niet geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Songfestival. Nederland en Israël hebben wel een ticket kunnen bemachtigen. Letland, Oostenrijk, Noorwegen, Griekenland, Estland, Zwitserland, Georgië en Armenië zijn de overige 8 finalisten uit de tweede halve finale. Opvallend: Mustii maakte een politiek statement door 'peace' op zijn bovenarm te schrijven. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Cirkels, acrobatie, boegeroep en een teleurgestelde Mustii in de tweede halve finale. Een overzicht:

Videospeler inladen...

De tweede halve finale zit erop, geen Mustii in finale zaterdag

Nu de twee halve finales van het Songfestival 2024 achter ons liggen, is het uitkijken naar de finale op zaterdag. Daar zal Joost Klein voor Nederland het opnemen tegen 25 andere landen.

De 20 geplaatste finalisten komen aan zet, de ‘big five’-landen die het Songfestival grotendeels financieren (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Zweden. Ook van de grote finale brengen we verslag uit bij VRT NWS in een liveblog. 

Geen plek in de finale voor Mustii: VRT NWS-journalist Gianni Paelinck blikt terug:

Videospeler inladen...

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens tweede halve finale

In het centrum van Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival, melden Zweedse media. Tot nu toe zijn 9 mensen opgepakt.

Vlak voor de uitzending probeerde een groepje het Eurovisiedorp in het Folkets-park binnen te dringen. Daar wordt het Songfestival op grote schermen getoond. Ongeveer 200 demonstranten roepen daar volgens de krant Dagens Nyheter 'Schaam je' en 'Boycot het Eurovisiesongfestival'. De politie, die in groten getale aanwezig is, heeft pepperspray moeten inzetten om te voorkomen dat de demonstranten het terrein konden betreden.

Geen Mustii, wel 10 andere finalisten uit de tweede halve finale

Het was nagelbijten tot het laatste moment, maar Mustii heeft geen ticket kunnen bemachtigen voor de finale van het Songfestival zaterdag. De Nederlandse Joost Klein heeft zich wel kunnen plaatsen voor de grote finale, net als Israël.

De volledige lijst van finalisten uit de tweede halve finale (in willekeurige volgorde): 

  • Griekenland - Marina Satti met 'Zari'
  • Zwitserland - Nemo met 'The code'
  • Oostenrijk - Kaleen met 'We will rave'
  • Armenië - Ladaniva met 'Jako'
  • Letland - Dons met 'Hollow'
  • Georgië - Nutsa Buzaladze met 'Firefighter'
  • Estland -  5miinust & Puuluup met '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi'
  • Israël - Eden Golan met 'Hurricane'
  • Noorwegen -  Gåte met 'Ulveham'
  • Nederland - Joost Klein met 'Europapa'

"Het resultaat van de televoting is geldig"

Er wordt bevestigd dat het resultaat van de televoting volledig en geldig is. Over naar de proclamatie van de 10 finalisten, in willekeurige volgorde.

‘Hulk’ Käärijä doet zaal dansen met ‘Cha Cha Cha’

Terwijl de stemmen worden geteld, is het opnieuw tijd voor een tussenact. Wat start als een musical ingeleid door presentatrice Petra Mede, eindigt met een act die nog vers in het geheugen ligt. Käärijä, de Finse inzending van vorig jaar eindigde tweede – na Loreen – maar maakte een onuitwisbare indruk.

Zijn nummer ‘Cha Cha Cha’ werd afgelopen zomer vaak gespeeld op Belgische radiozenders en ook in andere landen zijn ze het lied niet vergeten, zo blijkt uit het enthousiasme in de zaal. Ook zijn memorabele kleding is hij niet vergeten. De groene ‘Hulk’-outfit kon niet ontbreken tijdens zijn optreden.

De lijnen zijn gesloten!

De televoting is afgesloten. Zo dadelijk komen we te weten welke tien landen zich hebben geplaatst voor de grote finale op zaterdag.

Mustii zong vanavond niet altijd even zuiver. Hij deed het minder goed dan tijdens zijn laatste generale repetitie. De climax zat wel goed. Afwachten of het voldoende is

Songfestivalkenner Gianni Paelinck

Drie voormalige Songfestivalwinnaars creëren groot meezingmoment

De periode van televoting wordt overbrugd door een tussenact. Die eer is weggelegd voor drie oud-winnaressen, Charlotte Perrelli (Zweden 1999), Sertab Erener (Turkije 2003) en Helena Paparizou (Griekenland 2005). 

De eerste aanzet wordt gegeven door de Zweeds-Griekse zangeres Helena Paparizou. Met ‘My number one’ vertegenwoordigde ze in 2005 Griekenland. Ze kon daar als eerste en enige ooit voor Griekenland de finale winnen. 

Na Helena is het aan Charlotte Perrelli, die een thuismatch speelt. Ze vertegenwoordigde in 1999 Zweden op het Eurovisiesongfestival. De zangeres werd toen eerste met het nummer ‘Take me to your heaven’ dat ze vol overgave opnieuw brengt op het podium in haar thuisland. 

Afsluiten doet Sertab Erener, die in 2003 voor Turkije het Eurovisiesongfestival won met het nummer ‘Every Way That I Can’. Ook dat nummer wordt luidkeels meegezongen door het publiek, waar enkele enthousiastelingen te pas en te onpas een microfoon onder hun neus geduwd krijgen. 

Alle acts zitten erop: de stemming is geopend

De 16 deelnemende landen aan de tweede halve finale hebben hun act gebracht, nu is het aan het publiek in die landen én Australië om hun stem uit te brengen. De lijnen zijn geopend. Vanuit België kan er vanavond ook  gestemd worden, aangezien onze Belgische kandidaat Mustii ook zijn kans heeft gewaagd in deze tweede halve finale.

Mustii maakt politiek statement en schrijft "PEACE" op bovenarm

Last but not least... de Nederlandse hype Joost Klein

De Nederlander Joost Klein mag eindelijk zijn “nooit eerder gedane” act tonen op het podium in Malmö. Joost Klein wordt op het podium bijgestaan door influencers Appie Mussa en Stuntkabouter en zij doen er samen alles aan om 'Europapa' in de kijker te werken.

Aan enthousiasme van Joost Klein zal het niet liggen en ook het publiek roept luidkeels 'papa' mee. De hype die Joost Klein is, bereikt pas echt een hoogtepunt wanneer hij gaat hakken. Ook het rustige, emotionele einde waarbij Joost Klein zijn papa aanspreekt (die hij op jonge leeftijd verloor), valt op. 

Valt ook niet naast te kijken: zijn knalblauw kostuum met driehoekige schouderstukken. Ook Appie Mussa staat op het podium met een vogelkostuum in de kleuren geel en blauw. Naast de heren zien we ook twee dansers in witte trainingspakken.

Op de schermen zijn dan weer heel wat Europese lekkernijen en specialiteiten te zien. Geen propaganda voor de Europese Unie – iets waar Joost Klein van beschuldigd werd – als het van hem afhangt, zo zei hij eerder al. "Voor ons staat het voor liefde. Ik heb het bedoeld als een soort metafoor."

Bekijk: de act van Nederland

Videospeler inladen...

Noorwegen zorgt voor vikingmystiek

Noorwegen kiest voor het vijftal Gåte die traditionele vocale folkmuziek brengen met hun nummer ‘Ulveham’. Het vertelt een middeleeuws verhaal over een meisje dat in een wolf wordt veranderd door haar stiefmoeder. Die wolvenklanken klinken ook duidelijk door.

Ook de outfit en de stemming op het podium past helemaal bij het middeleeuws verhaal. Zangeres Gunnhild draagt een kleed dat niet misstaan had op het Met Gala afgelopen maandag. Het feeërieke en de boselementen zijn duidelijk aanwezig op het hele podium en op de schermen.

Die combinatie van folk en rock die op een beklijvende manier in beeld wordt gebracht, kan  Noorwegen wel eens verzekeren van een plaats in de finale.

Bekijk: de act van Noorwegen

Videospeler inladen...

Israël kiest voor ‘Hurricane’

De deelname van Israël aan het Songfestival is dit jaar erg omstreden. Israël werd na heel wat protest niet uitgesloten door EBU, de organisatie van omroepen achter het Songfestival, al moest de oorspronkelijke tekst van het ingezonden liedje worden aangepast omdat de boodschap te politiek bevonden werd. Dat gebeurde, en dus stond zangeres Eden Golan vanavond op het podium met het lied 'Hurricane'.

Zelf zegt de 20-jarige Eden Golan dat het nummer gaat over iemand die worstelt met een persoonlijke crisis. Het is een ingetogen nummer waar de focus vooral ligt op haar stem - die heel de tijd loepzuiver klinkt.

De Israëlische zangeres werd tijdens de voorbereidingen in Malmö bijzonder goed afgeschermd, ze mocht amper haar hotelkamer uit. Gisteren verscheen ze even in de perszaal, omringd door lijfwachten. Op het podium vanavond is ze omringd door dansers die een soort moderne dans uitvoeren. 

Tijdens de generale repetitie gisteravond was er boegeroep te horen in de zaal, nu is daar geen sprake van. Tijdens het nummer is er zelfs enkele keren applaus te horen. Enkel op het einde van haar optreden klinkt een combinatie van boegeroep en applaus. Ze bedankt na haar optreden nog kort het publiek. 

Volgens de bookmakers maakt ze een grote kans op een finaleplaats. 

Bekijk: de act van Israël

Videospeler inladen...

Italië kiest voor het eerst sinds lang opnieuw voor een vrouw

Na de laatste grote overwinning van Maneskin in 2021 voor Italië, kan het deze keer nog wel eens prijs zijn voor Italië als het van de bookmakers afhangt. Vandaag is dat nog niet belangrijk, want als big 5-land mag Italië zonder twijfel door naar de finale op zaterdag.

Angelina Margo won het prestigieuze Festival van San Remo en mag daarom met ‘La noia’ haar kans wagen in de Malmö Arena. ‘La noia’, letterlijk ‘de verveling’, gaat over dat verveling niet altijd iets slecht is en dat je soms de tijd moet nemen om aan jezelf te werken.

Haar outfit is op zijn minst opvallend te noemen. Het lijkt alsof er heel wat slangen in haar korset verstopt zitten. Ook de dansers kronkelen wild rond de zangeres. Ze zet haar zangkunsten op het einde van het nummer extra in de verf met heel wat vuurelementen. "Een goed feestje. Dat gaat hoog scoren zaterdag", zegt Peter Van de Veire. 

Bekijk: de act van Italië

Videospeler inladen...

Hiphopgroep en nationaal folkduo slaan handen in elkaar voor Estland

Een hiphopgroep en een nationaal folkduo die samen een lied maken: het perfecte recept voor het Songfestival? In Estland zijn 5Miinust (de hiphopgroep) en Puuluup (het folkduo) geen onbekenden, maar de combinatie zorgt toch voor een opvallende mix.

De prijs voor langste titel krijgen ze al met ‘(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi’. Misschien winnen ze dan ook de prijs mee voor opvallendste titel, want die betekent zoveel als ‘wij weten niet wat voor drugs dit zijn’. Het lied staat bij sommigen zelfs al bekend als ‘The drugs song’.

Wat zich op het podium afspeelt is redelijk chaotisch. Net wanneer je denkt dat je naar een hiphoplied luistert, komen de inheemse snaarinstrumenten je dansend tegemoet.

Een opvallend vestimentair detail: de mannen van 5Miinust hebben nog maar 1 keer hun zonnebril afgezet op een podium. Benieuwd of ze dat vandaag opnieuw doen als ze een plaats in de grote finale van zaterdag kunnen bemachtigen. 

Bekijk: de act van Estland

Videospeler inladen...

Alle ogen op Mustii: act vol passie en goud

En dan, als twaalfde, is het de beurt aan ons. De Brusselse zanger Mustii die door de RTBF geselecteerd werd om deel te nemen voor ons land, was tijdens de repetities niet zo tevreden door verschillende technische problemen. 

Nu lijkt hij wel met een rustig gevoel op het podium te staan en ook het nummer komt tot zijn recht door de bijhorende act. Starten doet hij omringd door microfoons – net als in de videoclip – op een langzaam draaiend platform omgeven door rook.

Op de ledmuren en -vloeren worden afbeeldingen van wolken getoond. Zelf draagt Mustii een openstaand wit hemd met daaronder een topje vol edelstenen en ook zijn armen en handen zijn helemaal goud geverfd.

Vooral de climax van het liedje komt goed in beeld. Hij trekt daarvoor naar het midden van het hoofdpodium en op de achtergrond is het koor – ingezongen door 1.000 fans – en luide bas te horen.

Tijdens de repetities zong hij niet altijd even zuiver en ook vandaag had hij soms moeite om de hoogste noten te halen. 

Of hij met dit optreden zich kan kwalificeren van de finale, moeten we nog even afwachten tot ongeveer 23 uur. 

Bekijk: de act van Mustii

Videospeler inladen...

Georgië probeert voor het eerst in bijna 10 jaar de finale te halen met ‘Firefighter’

In 2016 raakte Georgië voor het laatst voorbij de halve finale, maar ook toen eindigde het land 20e. Dat willen ze dit jaar anders zien met Nutsa Buzaladze. Zij kan – en zal, als het van de bookmakers afhangt – een finaleplek bemachtigen met het popnummer 'Firefighter'.

Liedjeswedstrijden zijn geen onbekende voor Nutsa. Zo haalde ze de top 12 bij American Idol in 2023 en mocht ze zelfs een duet zingen met Kylie Minogue.

De 27-jarige geeft ook nu alles op het podium. Haar dansers zien er in hun outfits uit als krijgers en worden omringd vuur. Nutsa gaat in haar gouden harnas en verschillende uithalen toch met alle aandacht lopen.

Bekijk: de act van Georgië

Videospeler inladen...

San Marino kiest voor roze metal met een flamencogitaar

Voor Spanje mochten ze 2 keer net niet deelnemen aan het Songfestival, dus daarom probeert de metalgroep Megara het voor San Marino met het nummer ’11:11’. Het is een trashmetalnummer dat wil benadrukken dat je niet te veel moet inzitten over wat anderen over je denken.

Bij een alternatieve metalgroep verwacht je veel zwart, maar Megara kiest voor roze metal en staat vol roze accessoires op het podium. Zangeres Kenzy kon duidelijk niet kiezen en ging voor een zwart-roze kapsel en zou de zus kunnen zijn van het DC-personage Harley Quinn.

We zien een latexpak, onesies in roze tijgerprint en een roze tutu: de groep wil duidelijk maken dat labels niet nodig zijn.  Dat toont hun hele act ook: binnen hun act is er ruimte voor spikes, headbangen en vuur, maar ook voor dansers, unicorns en snoep.

Bekijk: de act van San Marino

Videospeler inladen...

Meest gelezen