© jan vorsselmans

Toneelgroep knapt zelf Zoerselse villa van overleden actrice op

Toneelkring Willen Is Kunnen (WIK) en jeugdtheater ZieZo hebben in Villa Markey een nieuwe thuis gevonden. De verwaarloosde woning, door de kringleden gerenoveerd, werd zaterdag officieel in gebruik genomen.

jan vorsselmans

De gemeente Zoersel kwam via een legaat van de actrice Yolande Markey (1932-2013) in het bezit van haar villa. Zij woonde er veertig jaar, maar had weinig contact met de plaatselijke bevolking. De actrice speelde onder meer samen met gerenommeerde collega’s als Luc Philips en Julien Schoenaerts.

Aan haar legaat was één voorwaarde verbonden: het gebouw moest een culturele invulling krijgen. Het toeval wil dat de villa nu de vaste stek is geworden van een groep die een hobby beoefent die haar na aan het hart lag: toneelspelen. WIK telt ongeveer 65 leden, onder wie 25 jeugdigen van de afdeling ZieZo.

Koperen plaat

Voorheen repeteerden de volwassenen in een lokaal in straat De Blokskens en de jeugdigen in het Koetshuis in het Park van Halle. “Nu zitten we allemaal onder één dak. Dat zal de band tussen beide generaties versterken”, verwacht Gitte Picqueur. Zij begeleidt samen met Pieter Jagers en regisseur Anita Schooliers de ZieZo-groep. De kinderen van 8 tot 14 jaar repeteren elke zaterdagvoormiddag, de jongeren van 15 tot 25 jaar komen vrijdagavond samen.

Terug naar het verleden. Zoersel zat dus met een erfenis en nodigde alle verenigingen uit om de villa te bezoeken en eventueel plannen op tafel te werpen om er een ‘culturele invulling’ aan te geven. Uiteindelijk zag maar één persoon brood in het project: Jef Govers, de voorzitter van de vzw WIK. “Het kostte hem moeite om de andere leden van onze vereniging te overtuigen van zijn plannen. Nu zijn we blij dat we hem in zijn verhaal zijn gevolgd”, geeft voorzitter Gui Dumon van het dagelijks bestuur toe.

Er werd afgesproken dat de gemeente Zoersel de buitenkant van het gebouw renoveert en dat WIK het interieur aanpakt. Daarvoor kreeg de kring een impulssubsidie van 30.000 euro. Bovendien mag de vereniging de villa exclusief gebruiken voor een periode van 25 jaar. “Het feit dat we nu deze prachtige nieuwe thuis hebben, betekent voor ons een belangrijke doorstart om ons jeugdige talent verder te doen rijpen”, aldus Dumon.

De grote repetitieruimte op de benedenverdieping is genoemd naar Jef Govers, omdat hij de stuwende kracht was achter het hele project. Hij ontving de bijbehorende koperen plaat. Een andere duivel-doet-al, Thierry Verhalleman, kreeg als attentie een mand vol streekbieren.

De bovenverdieping is, op een stockageruimte na, volledig het terrein van de jonge toneelspelers. Niels Van Boxel (16) is heel blij. “Ik begin hier mijn vierde jaar en ben een echt podiumbeest. We gaan hier nog mooie tijden beleven in deze schitterende ruimte”, voorspelt hij.

www.wik-ziezo.be

© jvr