Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen wil meer federale steun voor aanpak transmigratie: “Het is wachten tot er doden vallen”

Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen wil meer steun van de federale politie voor de aanpak van de problematiek rond transmigratie. Dat zegt hij naar aanleiding van de investering van de UK Border Force in ‘Small Boat Teams’. Die teams moeten de oversteek van transmigranten met kleine bootjes richting de UK tegengaan. Volgens Decaluwé moet er ook in België meer steun komen. “Het is wachten tot er doden vallen”, zegt Decaluwé.

jvh
Bron: BELGA

De UK Border Force wil investeren in Small Boat Teams aan de Belgische kust. “Die investering gaat om mensen in het veld, computers, kantoorruimte, alles wat nodig is om die supply chain van mensensmokkelaars te doorbreken”, zegt Decaluwé. De federale politie moet het dossier wel nog goedkeuren. “Het zou onbegrijpelijk zijn als dit dossier niet wordt goedgekeurd. Dat gebeurt beter zo snel mogelijk. Het duurt allemaal heel lang en als we nu een incident hebben met transmigranten, wie is er dan verantwoordelijk?”, zegt Decaluwé. 

Verder wil de gouverneur ook meer federale steun voor de aanpak van de problematiek. “De daling in de cijfers van transmigratie is geheel te danken aan de inzet van de lokale politie. De jongste periode zien we opnieuw meer aanwezigheid van transmigranten in de kustregio, maar ook in het binnenland, bijvoorbeeld rond snelwegparkings”, zegt hij. “Dit is nochtans geen lokaal probleem, maar een nationaal en zelfs internationaal probleem. Wij staan er als provincie alleen voor. Het is wachten tot er doden vallen.”

Volgens Decaluwé is er nood aan innovatieve middelen die de werking van mensensmokkelaars kunnen aan banden leggen. “Er is een gespecialiseerd team nodig en ook een goed uitgewerkte samenwerking tussen ons land, de UK en Frankrijk is aan de orde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen