© JHS

Zeven burgemeesters uit noord- en zuidrand leggen eed af bij gouverneur Cathy Berx

Bij gouverneur Cathy Berx hebben dinsdag en woensdag zeven burgemeesters uit de noord- en zuidrand de eed afgelegd. Voor de meesten was het niet de eerste keer. Toch geven ze een voor een aan dat het wel een bijzonder moment blijft dat hen met trots en dankbaarheid vervult.

BART ROGGEMAN

Nadat ze hadden gezworen de verplichtingen van hun mandaat na te komen en hun handtekening hadden gezet onder het engagement voor de komende zes jaar, legden we hen een aantal vragen voor.

Vragen aan de burgemeesters

1) Was u zenuwachtig voor de officiële eedaflegging?

2) Wat is het eerste waar u werk van wil maken?

3) Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een burgemeester?

4) Heeft u nog een job naast het burgemeesterschap?

5) Naar welke politicus kijkt u op?

6) Wie is er vandaag allemaal bij?

BOECHOUT

Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): “Je bent manager van groot bedrijf”

In januari vliegt Koen T’Sijen met zijn ploeg er al meteen in, want dan gaat een eerste grote project van start. Hij onderstreept zijn dankbaarheid voor het vertrouwen om het beleid voort te zetten.

© Joris Herregods

1) Het was voor mij al de derde keer. Maar het blijft toch een speciaal moment.

2) Een eerste project, een beetje symbolisch misschien, precies op de dag dat de nieuwe gemeenteraad de eed aflegt, is de vernieuwing van de dorpskern aan het Sint-Bavoplein. Dat wordt voortgezet met de invulling van een aantal fietsstraten.

3) Het is een combinatie van luisterbereidheid en krachtdadigheid om beslissingen te durven nemen en ze te kunnen uitleggen.

4) Vanaf mijn eerste mandaat in 2007 heb ik ervoor gekozen er voltijds voor te gaan. Ten slotte ben je de manager van een groot bedrijf.

5) Nederlandse politici als Jan Terlouw en Hans Van Mierlo hebben mij altijd ideologisch geïnspireerd. Als rechterhand van, is Bert Anciaux voor mij ook voor een groot stuk een mentor geweest.

6) Mijn vrouw en dochtertje waren helaas verhinderd, maar een goede vriendin, de algemeen directeur en duivel-doet-al inzake cultuur in Boechout, Anke Verlinden, zijn komen ‘supporteren’.

KALMTHOUT

Lukas Jacobs (CD&V): “Hard werken rond verkeersveiligheid”

CD&V haalde net als zes jaar geleden een absolute meerderheid. Lukas Jacobs bracht graag enkele van zijn collegaschepenen mee om het bijzondere moment van de eedaflegging te delen.

© Joris Herregods

1) Het was voor mij al de vierde keer, ik ben het dus al gewend.

2) We gaan hard werken aan verkeersveiligheid met onder meer het uitrollen van vrijliggende fietspaden langs de gewestwegen in de periode 2019- 2021, meer zones 30 en het plaatsen van ANPR-camera’s. Ook een nieuw gemeentehuis en investeringen voor cultuur en jeugd op domein Biesterweg staan bovenaan het lijstje.

3) In alle omstandigheden en op alle momenten moet je met de mensen kunnen omgaan. Ik stap altijd zelf naar hen toe. Vandaag de dag is het ook belangrijk dat je je beleid zo veel mogelijk via sociale media etaleert.

4) Ik doe dit voltijds.

5) Ik heb altijd opgekeken naar Jean-Luc Dehaene. Hij was een man van één stuk. Joviaal, maar tegelijk met veel bestuurskracht en met een reflex van samenwerken en compromissen zoeken.

6) Mijn collega-schepenen Maarten De Bock, Jan Oerlemans en Silke Lathouwers, de algemeen directeur en adjunct directeur, mijn echtgenote en schoonmoeder.

WUUSTWEZEL

Dieter Wouters (CD&V): “Onze open ruimte beschermen”

In Wuustwezel begint Dieter Wouters aan zijn tweede ambtstermijn als burgemeester. Met een score van 16 op 27 zetels zit hij met zijn partij CD&V nog wat steviger in het zadel.

© Joris Herregods

1) Zenuwachtig niet, wel enthousiast. De verkiezingsperiode is hiermee afgrond, het échte werk kan nu beginnen.

2) Een van de prioritaire aandachtspunten wordt het inzetten op de open ruimte. We hebben het geluk nog veel open ruimte te hebben, maar we moeten deze absoluut beschermen. Dat is meteen een moeilijke opdracht, want vaak zijn we geen eigenaar. Maar we gaan er werk van maken.

3) Het klinkt misschien wat cliché, maar je moet een man van het volk zijn. Onze sterkste slogan is nog altijd ‘midden de mensen staan’.

4) Neen.

5) Ik heb heel veel geleerd van de vorige burgemeester van Neerpelt, Raf Drieskens, die ik via de nationale partijstructuur heb leren kennen. Ik bewonder zijn durf en innovatieve aanpak.

6) Mijn echtgenote, twee kinderen, ouders en schoonouders.

KONTICH

Bart Seldeslachts (N-VA): “Ontslag genomen in het onderwijs”

Bart Seldeslachts nam halfweg de vorige legislatuur de fakkel over van Erik Jacobs. Nu mag hij gaan voor de volle zes jaar, met Open Vld als nieuw coalitiepartner. Zijn job in het provinciaal onderwijs gaf hij intussen op.

© Joris Herregods

1) Omdat ik drie jaar geleden pas overnam, was het dit keer anders. Maar zenuwen waren er eigenlijk niet.

2) Prioritair is het vergroenen en leefbaar houden van het centrum met aan de ene kant parkeergelegenheid en verkeersveiligheid maar aan de andere kant ook aandacht voor groene en leuke pleintjes.

3) Een burgemeester kan je niet alleen zijn tussen 8 en 17u, je moet op alle mogelijk momenten klaarstaan. Je moet geduld hebben en compromissen zoeken. Bovendien moet je ook durf hebben om je beleid neer te zetten.

4) De voorbije drie jaar heb ik nog enkele uren les gegeven. Die job heb ik nu opgegeven om mij voltijds op het burgemeesterschap toe te leggen.

5) Vooral mensen uit de lokale politiek. Ik ben afkomstig uit Bierbeek en een voormalig schepen en later ook gedeputeerde is mijn politiek leermeester geweest.

6) Mijn vrouw en dochtertje. Ook enkele militanten waren erbij. Dat deed deugd, want zonder hen lukt het niet.

ESSEN

Gaston Van Tichelt (CD&V): “Je moet een manusje-van-alles zijn”

1) Intussen kennen we het al, er zijn lastigere taken. Maar het geeft toch een speciaal gevoel.

© Joris Herregods

2) We willen heel snel vooruitgang boeken op het vlak van verkeersveiligheid. Bovenaan de agenda staat het uitbouwen van een zorgpunt samen met Klina, een soort van polikliniek 2.2, waarvoor we ook willen samenwerken met gemeenten over de grens.

3) Als burgemeester moet je een manusje-van-alles zijn. Ik spiegel mij daarvoor soms aan mijn Nederlandse collega’s. Zij zijn niet politiek verkozen. Je moet boven Als een van de grensgemeenten bekleedt Essen een aparte positie met specifieke uitdagingen. Bij de start van zijn derde ambtstermijn kijkt Gaston Van Tichelt graag over die grenzen heen. de partijen kunnen staan en er voor iedereen zijn, ook al weet je dat die ene zeker niet voor jouw partij heeft gestemd.

4) Neen.

5) Jean-Luc Dehaene is voor mij altijd een groot voorbeeld geweest. Hij kon als geen ander compromissen sluiten. 6) Mijn echtgenote, moeder, schoonmoeder, zus en broer en de algemeen directeur.

HEMIKSEM

Luc Bouckaert (CD&V-Groen): “Een luisterend oor bieden”

In kartel met Groen begint CD&V’er Luc Bouckaert aan zijn tweede termijn. Met de ervaringen van de goede samenwerking tussen beide partijen onderstreept hij het belang van een ploegspeler te zijn.

© Joris Herregods

1) Helemaal niet, het was dan ook niet de eerste keer.

2) Er zitten enkele grote investeringen in de pijplijn, zoals de heraanleg van de Gemeenteplaats, de verbouwing van de school Klaverbos en de realisatie van een intergemeentelijk zwembad.

3) Een luisterend oor hebben voor iedereen én een ploegspeler zijn zowel in het college als in de gemeenteraad.

4) Ik blijf nog vier voormiddagen per week werken als technologisch ontwerper bij Umicore.

5) Als er een iemand is, dan Herman Van Rompuy, vanwege de rust en kalmte waarmee hij, toch in een woelige periode, zijn beleid wist te voeren.

6) Mijn jongste dochter, de plaatsvervangend partijsecretaris, onze nieuwe communicatieambtenaar en de algemeen directeur.

RUMST

Jurgen Callaerts (N-VA): “Komaf maken met inbrakenplaag”

Voor Jurgen Callaerts was het de eerste keer dat hij de eed moest afleggen. Met zijn 33 jaar wordt hij een van de jongste burgemeesters van Vlaanderen. Veiligheid is voor hem nummer een.

© Joris Herregods

1) Dat viel wel mee, ik had het erger verwacht. Ik had voor de zekerheid toch nog even de juiste tekst opgezocht.

2) Het komt er in eerste instantie op aan een sterk bestuursakkoord te hebben. Ik hoop een paar heikele punten snel te kunnen doorbreken zoals een aantal dossiers op het vlak van veiligheid, zowel qua verkeer en mobiliteit als de inbrakenplaag. Ook openbare werken in het centrum van Rumst moeten prioritair aandacht krijgen.

3) Als burgemeester moet je leiderschap tonen om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Zowel intern als extern moet je er zijn, niet alleen voor diegenen die op jou hebben gestemd.

4) Tot enkele dagen geleden was ik adviseur van Jan Jambon. Ik ga het nu even bekijken, maar heb wel de ambitie om er nog iets bij te doen.

5) Zonder twijfel Jan Jambon. Van hem heb ik heel veel geleerd.

6) Mijn familie met vriendin, ouders en schoonouders en de algemeen directeur.