Josée in de geïmproviseerde kerkruimte met plastic tuinstoelen.

Kerkbewaarster Josée (89) uit Heffen houdt moed erin nadat zomerstorm torenspits wegblies: "Ook op plastic stoelen kan je de mis waardig beleven"

Sinds een zomerstorm de torenspits van de Sint-Amanduskerk in Heffen (Mechelen) bruusk afrukte, organiseert kerkbewaarster Josée Van Buggenhout mee de misvieringen in het oud gemeentehuis dat dienst doet als noodkerk. Op plastic tuinstoelen. "De privé-eigenaar laat ons hier met veel plezier ons geloof beleven. Is dat niet mooi?"

Al tientallen jaren ging kerkbewaarster Josée Van Buggenhout elke dag langs in de Sint-Amanduskerk in Heffen. Om er de bloemen te verversen. En te poetsen.

Tot 9 juli van dit jaar.

Een ongenadige zomerstorm rukt die dag de torenspits van de kerk en verwoest het dakgedeelte. De schade valt vanop de begane grond niet te overzien, maar al snel helpen dronebeelden om de situatie in te schatten: ze illustreren op een indrukwekkende manier de zware impact van de storm.

Sleutels afgeven

Sindsdien is het dakgedeelte al waterdicht gemaakt, maar toch is de kerk nog verboden terrein voor bezoekers. Ook Josée mag er niet meer binnen. "Ik moest zelfs mijn sleutel afgeven", jammert ze. De elektriciteit moet nog hersteld worden en verzekerings- en aannemerskwesties houden een heropening voorlopig tegen.

Ik ben de eigenaar van het oude gemeentehuis enorm dankbaar. Op verschillende plekken in Heffen waren we niet welkom.

Kerkbewaarster Josée Van Buggenhout

Josée is er niet de vrouw naar om bij de pakken te blijven zitten. "Ik ben op een 6-tal locaties in Heffen langsgeweest, met de vraag of we er misvieringen mochten organiseren. Het antwoord was telkens "nee". In het voormalig gemeentehuis aan de andere kant van het Dorpsplein, waren we uiteindelijk wel welkom. En ik ben die mens zeer dankbaar."

Pastoor Jan Arnalsteen heeft in zijn nieuwe ‘kerk’ een geïmproviseerde sacristie waar hij zich kan omkleden. Ook daar heeft Josée voor gezorgd. "Ik heb uw kleed aan de chauffage gehangen zodat het goed warm is", zegt ze wanneer de priester aankomt in zijn vervangkerk.

Kerkbewaarster Josée Van Buggenhout en pastoor Jan Arnalsteen in het voormalig gemeentehuis.
Foto: VRT

De priester vindt het fijn dat hij zijn parochianen kan toespreken in het voormalig gemeentehuis. "We mogen van de eigenaar blijven totdat de kerk weer gebruiksklaar is, en daar zijn we heel blij mee. Het is natuurlijk behelpen. Hier zitten we op witte tuinstoelen en toch is dit een gebedsruimte en geen paradijselijk strand."

Van mij hoeft de kerktoren niet eens heropgebouwd te worden, dan kan hij er niet meer afvliegen!

Kerkbewaarster Josée Van Buggenhout

Dat het geen gewijde ruimte is, met bijhorende galm, vindt pastoor Arnalsteen niet erg. "Waarom zou ik? Wanneer ik tijdens een Chirokamp een mis opdraag, gebeurt dat zelfs buiten." Hij kijkt er wel naar uit om terug in de kerk te kunnen. Hoe sneller hoe liever. "De toren hoeft er nog niet eens terug op te staan."

Josée trekt grote ogen en pikt fel in. "Van mij hoeft die er niet eens meer op te komen. Dan kan hij er ook niet meer afvliegen!"

Parochiaan: "Supergezellig hier"

De aanwezige parochianen zijn tevreden dat kerkbewaarster Josée zich zo heeft ingezet om een alternatieve locatie te vinden. Meer zelfs: een van hen wil niet per se terug naar de Sint-Amanduskerk. "Het is toch supergezellig hier zo samen! Als je ziet met hoe weinig we nog naar de mis gaan, dan vind ik het zelfs beter op zo'n kleinschalige locatie."

"Het is ook een beetje een duik in het verleden, het roept herinneringen op", gaat hij verder. "Heel lang geleden kon je hier terecht bij de stadsdiensten. Wie had toen gedacht dat we hier ooit nog naar de mis zouden gaan?"

Kerkbewaarster Josée deelt haar "boekskes" voorlopig niet uit tussen de pilaren van de kerk.
Foto: VRT

Kerst in een feestzaal

"Maar wat met de kerstviering?", vraagt Josée zich af. Voor een doorsnee gebedsviering of eucharistieviering volstaat de capaciteit in het voormalig gemeentehuis. Maar misschien niet voor de belangrijkste dienst van het jaar?

“Intussen hebben we geregeld dat die viering kan doorgaan in feestzaal De Kettinghe", stelt pastoor Jan gerust. "Voor zo'n speciale gelegenheid is dat toch een interessantere locatie, omdat ze meer ruimte biedt."

Ook al mag Josée haar geliefde, onthoofde Sint-Amanduskerk nog altijd niet binnen, ze zal er toch voor kerstsfeer zorgen. "Ik zal een kerststalleke en onze grote lichtgevende ster voor de kerkdeuren zetten."

Een nieuwe horizon voor Heffen in 2025

Kerkbewaarster Josée en de andere parochianen hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken in 2025: dan wordt de toren in Heffen weer heropgebouwd. Daarvoor zullen zoveel mogelijk afgewaaide eikenhouten dakkappen van de ter ziele gegane spits hergebruikt worden.

De gekortwiekte toren van de Sint-Amanduskerk.
Foto: VRT
Regio

Meer nieuws uit Mechelen?

Voeg Mechelen toe aan jouw regio’s en blijf als eerste op de hoogte van het nieuws uit jouw buurt

Meest gelezen