Direct naar artikelinhoud
Mandaten

Koen Kennis opnieuw politicus met meeste betaalde mandaten in Vlaanderen

Antwerps N-VA schepen Koen Kennis is net als vorig jaar de politicus met de meeste bezoldigde mandaten in Vlaanderen.Beeld BELGA

Naar jaarlijkse traditie publiceerde het Staatsblad vanmorgen de mandatenlijsten van politici en hoge ambtenaren. Die moeten elk jaar verplicht zo'n lijst indienen. Net als vorig jaar spant Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis de kroon in Vlaanderen met 18 bezoldigde mandaten.

Kennis oefende in totaal 36 mandaten uit in 2017, waarvan er 18 bezoldigd zijn. De Antwerpse schepen is onder meer voorzitter van PMV en is bestuurder bij tal van intercommunales zoals FINEA, IMEA en Integan. De schepen wordt ook betaald als bestuurder bij onder meer Telenet Vlaanderen, Fluvius en Eandis.

In Wallonië is Eliane Daels, PS-schepen in Evere, opnieuw de mandatenkampioen. Met 29 betaalde mandaten laat zij Kennis ver achter zich. Ook Max Munix, gemeenteraadslid voor de MR in de Duitstalige gemeente Kelmis, doet beter dan Kennis met 23 bezoldigde mandaten.

Niet doorgestuurd

145 Belgische mandatarissen stuurden dit jaar hun mandaten niet door naar het Rekenhof, waaronder voornamelijk minder bekende gemeentepolitici. Eén opvallende naam prijkt echter ook op dat lijstje: Pascale Peraïta, de gewezen Brusselse OCMW-voorzitter die vorig jaar moest opstappen na het Samusocial-schandaal. Hoewel zij vorig jaar nog aan de slag was en daardoor verplicht is een mandatenlijst in te dienen, vertikte zij dit blijkbaar te doen.

Volgens een telling van De Tijd zouden de grote partijen in 2017 nogal wat betaalde mandaten hebben geschrapt. Het totaal aantal betaalde mandaten blijft echter zo goed als constant, doordat er bij lokale partijen veel mandatarissen extra betalende postjes hebben verzameld. Gemiddeld houden de gepubliceerde politici er 3 bezoldigde mandaten op na.